Proiectul sediului Gazprom din Sankt Petersburg a scos lumea în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 3.000 de persoane au protestat sâmbătă, la Sankt-Petersburg, faţă de construirea în fosta capitală imperială a unui complex ultramodern de către compania Gazprom. Proiectul se

Peste 3.000 de persoane au protestat sâmbătă, la Sankt-Petersburg, faţă de construirea în fosta capitală imperială a unui complex ultramodern de către compania Gazprom. Proiectul se bucură de susţinerea preşedintelui Vladimir Putin.

"Opriţi vandalismul arhitectural", "Gazprom - duşman al poporului", "Nu avem nevoie de Gazpromburg": sunt doar câteva dintre lozincile care se puteau citi pe pancartele manifestanţilor adunaţi în centrul oraşului, unde importante forţe de ordine au fost dislocate pentru a supraveghea protestul.

Manifestanţii, care au răspuns apelului mişcării de opoziţie Cealaltă Rusie şi a partidului reformator Iabloko, s-au deplasat în centrul oraşului Sankt-Petersburg, oraşul natal al lui Vladimir Putin, s-au oprit într-o piaţă nu departe de primărie şi au început să scandeze: "Este oraşul nostru!" şi "Rusia fără Putin!".

Fostul campion mondial de şah Gary Kasparov, liderul mişcării Cealaltă Rusie, a declarat că protestatarii nu sunt de acord cu puterea "cinică şi insolentă care consideră că totul îi aparţine: palatele şi muzeele, râurile şi lacurile". "Proiectul Gazprom este o suliţă îndreptată către inima Rusiei", a mai precizat el.

UNESCO se alătură criticilor

Ansamblul arhitectonic, care ar trebui să fie finalizat înainte de 2016, conţine un zgârie-nori de aproape 300 de metri înălţime şi un hotel de cinci stele, clădiri întinse pe o suprafaţă de 70 de hectare, în apropierea centrului istoric al oraşului. "Există şi alte căi pentru a arăta că Sankt-Petersburg este un oraş modern", a susţinut liderul partidului Iabloko, Grigori Iavlinski.

La sfârşitul lunii august, UNESCO şi-a făcut publică îngrijorarea faţă de ridicarea complexului Gazprom, apreciind că centrul istoric al fostei capitale imperiale construite de Petru cel Mare riscă să fie scos de pe lista patrimoniului mondial dacă proiectul imobiliar se va realiza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite