Proiectele europene avantajează Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele membre UE din estul Europei se tem că noile reglementări europene în domenii ca energia şi climatul le vor afecta independenţa şi securitatea energetică faţă de Rusia. Cele

Statele membre UE din estul Europei se tem că noile reglementări europene în domenii ca energia şi climatul le vor afecta independenţa şi securitatea energetică faţă de Rusia.

Cele mai nemulţumite ţări sunt statele baltice izolate în nordul Europei. Acestea avertizează că, dacă va fi pus în aplicare Pachetul Energetic şi de Climat (PEC), un proiect legislativ complex ce prevede reducerea emisiilor de gaze de seră şi orientarea către energia curată, atunci ele vor deveni dependente aproape în totalitate de energia rusească. UE şi-a propus să adopte PEC în timpul preşedinţiei franceze, până de Crăciun.

Declaraţie comună

Ţările baltice au semnat în replică o declaraţie a Ungariei, Bulgariei, Slovaciei şi României în care se arată că PEC va duce la "Creşterea şomajului şi a inflaţiei şi la reducerea PIB-ului". Ministrul francez al mediului, Jean-Louis Borloo, se află într-un turneu diplomatic la Budapesta, Vilnius şi Tallin, unde încearcă să evite o răzvrătire a esticilor.

"Securitatea energetică este în centrul problemei, iar dacă UE nu dă un răspuns pe măsură, Europa nu are niciun sens", susţine Jean-Louis Borloo, care a promis că va prezenta aceste preocupări Consiliului miniştrilor mediului şi energiei, care are loc în 3-5 iulie la Paris.Analiştii se tem că PEC ar putea duce la naşterea unei noi crize în interiorul Uniunii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite