Proiecte faraonice la Marea Caspică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kazahstanul, Turkmenistanul şi Azerbaidjanul se întrec în inventivitate pentru a atrage turişti şi oameni de afaceri bogaţi din întreaga lume, pe malul Mării Caspice.

Trei state din Asia Centrală, care deţin importante resurse de hidrocarburi, alocă sume imense de bani în construcţii care de care mai futuriste pentru a atrage turişti cu bani la malul Mării Caspice. Lupta cea mai acerbă se duce între între Azerbaidjan, Kazahstan şi Turkmenistan. Cele mai ambiţioase proiecte, rivalizând cu cele ale Dubaiului, le are Baku.

Anul trecut, azerii au anuţat că vor amenaja o insulă artificială  pe modelul celei construite de Dubai, poate chiar mai spectaculoasă. Aici ar trebui să fie ridicat un oraş maritim care să se întindă pe 30.000 de metri pătraţi, la o distanţă de opt kilometri de ţărm. Acest proiect este prevăzut să se deruleze pe 25 de ani şi a fost încredinţat consorţiului privat azer Avesta.



Imobilele din acest oraş  vor avea 25 de etaje, iar cea mai înaltă clădire din lume va fi construită tot aici, un hotel cu 185 de etaje, care se va numi Turnurile din Azerbai­djan. Costul total al acestei insule este estimat la peste 100 de miliarde de euro, sumă ce depăşeşte PIB-ul anual al ţării. Metrul pătrat de spaţiu locuibil este estimat la 3.000 de euro, iar auorităţile speră să  recupereze investiţiile din turism, vânzarea şi închirierea de apartamente şi birouri.

Iurte de lux în Kazahstan

Kazahstanul, deşi stă mai bine la capitolul rezerve de petrol şi gaze, s-a lansat într-un proiect „mai modest" pe malul  Mării Caspice. Statul kazah intenţionează să construiască 23 de hoteluri, 4.000 de vile şi reşedinţe de lux pentru 22.000 de persoane, cu 2,8 miliarde de dolari. Locul ar trebui să atragă o jumătate de milion de turişti pe an.

La Kenderli va fi ridicat un oraş de iurte, se vor putea face scufundări şi va fi amenajat şi un loc de pelerinaj pentru femeile care doresc copii. Kenderli se va întinde pe 1.700 de hectare, din care 700 în proprietate privată. Autorităţile kazahe susţin că proiectul va reprezenta prima bază de recreere ecologică a secolului XXI.

Turkmenistanul vrea să concureze cu Spania

În Turkmenistan se pune în practică ideea fostului preşedinte Saparmurat Niazov, mort la sfârşitul anului 2006, de a crea o zonă balneară în jurul localităţii Avaza, aflată în apropierea oraşului-port Turkmenbashi, de la Marea Caspică. Aici vor fi ridicate 60 de hoteluri cu cinci miliarde de dolari.

Preşedintele Gurbanguli Berdimuhamedov spune că ţara sa va fi capabilă să concureze cu Spania , Turcia şi Egiptul în materie de turism. Deşi speră să atragă în acest proiect şi investitori străini, deocamdată aceştia nu s-au arătat interesaţi.

Principalul obstacol îl reprezintă fragilitatea legislaţiei privind protecţia investiţiilor străine. În plus, Turkmenistanul nu recunoaşte deciziile instanţelor internaţionale de arbitraj.

Proiecte inaccesibile localnicilor

Relevanţa unor astfel de proiecte, în aceste vremuri de criză, rămâne sub semnul întrebării. Mulţi se întreabă cum îşi va recupera Baku investiţia. Un calcul simplu arată că salariul mediu lunar în ţară este de aproximativ 460 de dolari (aproximativ 350 de euro), iar un azer, pentru a-şi cumpăra un apartament de 100 de metri pătraţi pe insula artificială ar trebui să nu mănânce timp de 70 de ani.

Totuşi, Azerbaidjanul speră să atragă un milion de oameni cu bani din întreaga lume. Autorităţile turkmene speră ca staţiunea Avaza să satisfacă şi nevoile cetăţenilor. Cu toate acestea, viabilitatea proiectului nu rezistă la un examen critic.

Pentru mulţi turkmeni, o vacanţă rămâne un vis, dacă ţinem seama de faptul că în 2011 salariul mediu lunar în ţară era de 280 de dolari (212 euro), iar rata şomajului se ridică la aproape 50 la sută în Turkmenistan. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite