Proiect faraonic la Cernobîl

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă iniţial sarcofagul ar fi trebuit să coste 432 de milioane de euro, între timp suma necesară a ajuns de 1,54 miliarde de euro. Noul sarcofag, de 30.000 de tone de oţel, ar urma să etanşeizeze vechea carcasă de beton, care are fisuri. Miezul reactorului e încă radioactiv.

De la an la an, creşte spectaculos suma necesară pentru securizarea reactorului 4 de la Cernobîl, care pe 26 aprilie 1986 a explodat contaminând o mare parte a Europei, în special Ucraina, Belarus şi Rusia.

Autorităţile ucrainene au anunţat la sfârşitul lunii martie că mai au nevoie de încă aproximativ 600 de milioane de euro pentru consolidarea sarcofagului de beton de la Cernobîl. Ulterior, s-a comunicat că suma necesară acum este de 740 de milioane de euro, iar mai nou se vehiculează un preţ de 1,54 miliarde de euro. În septembrie 2007, autorităţile ucrainene semnau cu consorţiul Novarska, din care fac parte firmele franceze Bouygues şi Vinci, contractul pentru „cel mai mare şantier de mediu din lume" care prevedea construirea unui gigantic sarcofag de 30.000 de tone de oţel deasupra reactorului patru de la Cernobîl.

Bugetul fixat iniţial a fost de 432 de milioane de euro, iar lucrarea trebuia finalizată un an mai târziu. Între timp, suma vehiculată pentru acest proiect este de  1,54 miliarde de euro, iar lucrările nu se vor termina înainte de 2015, scrie „Le Figaro".

Ce umflă costurile

Constructorul spune că problemele tehnice întâmpinate au întârziat demararea lucrărilor şi au umflat costurile. Până acum, s-a reuşit doar să se sape fundaţiile sarcofagului. Firmelor le-a luat aproape un an pentru a găsi 250 de muncitori care să scoată 48.000 de metri cubi de sol contaminat înainte de demararea lucrărilor la fundaţie. Acum, 450 de angajaţi lucrează la centrală, inclusiv 150 de subcontractori. Ei trebuie să respecte norme stricte de siguranţă , purtând măşti şi îmbrăcăminte de protecţie de unică folosinţă. Perioadele de muncă şi cele de odihnă alternează pentru a se evita o expunere prea mare. Un muncitor lucrează 15 zile, iar alte 15 este liber.

Tot pentru a se evita contaminarea lucrătorilor, arcurile metalice ale viitorului sarcofag vor fi construite la o distanţă destul de mare, pe un teren deasupra căruia s-a turnat în prealabil o placă de beton pentru a-i izola pe muncitori  de materialele radioactive îngropate în grabă după explozia din 1986.Inginerilor de la Bouygues şi Vinci le-au trebuit doi ani pentru a finaliza proiectarea acestei structuri de dimensiuni faraonice: 105 metri înaălţme, 257 metri lăţime şi 164 metri lungime. Sarcofagul este proiectat să dureze 100 de ani.

La 25 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, reprezenţanţi din 50 de state au venit , marţi, la Kiev, la o conferinţă a donatorilor, pentru a strânge suma necesară consolidării sarcofagului de la reactorul 4. Premierul Franţei, François Fillon, care a coprezidat conferinţa, a anunţat că s-au strâns 550 de milioane de euro, din totalul de 740 de milioane de euro cât ar fi dorit autorităţile ucrainene. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite