Progresele în Irak, sub semnul întrebării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul SUA la Bagdad: "Cumpărăm timp cu preţul vieţii soldaţilor americani!" Ryan Crocker, ambasadorul american în Irak, a dat socoteală privind situaţia din Irak, într-o

Ambasadorul SUA la Bagdad: "Cumpărăm timp cu preţul vieţii soldaţilor americani!"

Ryan Crocker, ambasadorul american în Irak, a dat socoteală privind situaţia din Irak, într-o teleconferinţă la care au participat şi membrii Comisiei Senatoriale pentru Relaţii Externe.

Crocker a trebuit să convingă membrii comisiei că SUA înregistrează progrese în Irak. El a mărturisit că, deşi din punct de vedere politic, progresele Irakului sunt vizibile, sentimentul de teamă este omniprezent: "Dacă ar trebui să folosesc un singur cuvânt pentru a descrie atmosfera din Irak, acela ar fi teama".

Majoritatea senatorilor americani a susţinut, săptămâna aceasta, propunerea de retragere a trupelor din Irak până la sfârşitul lui aprilie. Republicanii au insistat ca propunerea să treacă de Senat doar dacă întruneşte 60 de voturi. Există însă şi republicani care s-au detaşat de strategia Administraţiei Bush în Irak.

George Voinovich, senator republican din partea statului Ohio, l-a luat la întrebări pe Crocker, vrând să ştie cum reuşeşte ambasadorul să convingă oficialii irakieni să contribuie la ameliorarea situaţiei. Replica lui Crocker a fost: "Cumpărăm timp cu preţul vieţii soldaţilor americani. Nu cred că primul-ministru nu înţelege acest lucru".

Crocker a avertizat că progresul în Irak nu trebuie evaluat pe baza reperelor fixate de Casa Albă. Un prim raport înaintat Congresului de către Administraţia Bush a arătat că doar opt dintre cele 18 obiective au fost atinse.

Următoarea evaluare va fi făcută publică în septembrie.

Senatorii participanţi la teleconferinţă şi-au manifestat nedumerirea vizavi de afirmaţiile lui Crocker, susţinând că, atât timp cât succesul în Irak nu poate fi evaluat pe baza acestor repere, americanul de rând nu are la îndemână nicio modalitate de a măsura situaţia.
Evaluarea situaţiei, abia în noiembrie

Locotenent-general Raymond Odierno, unul dintre adjuncţii generalului Petraeus, comandantul forţelor militare americane din Irak, a declarat că nu va putea evalua situaţia din Irak în septembrie, având nevoie de mai mult timp.

Legiuitorii americani au sperat că Irakul va prezenta semne de stabilitate în această vară.
Republicanii au considerat că, dacă nu se vor înregistra progrese semnificative până în septembrie, atunci Bush va trebui să-şi reevalueze strategia militară, bazată pe cei 158.000 de soldaţi americani din Irak.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite