Programul de interceptări al Casei Albe, aprobat de congres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Albă va putea continua controversatul program de interceptări telefonice fără mandat ale suspecţilor de terorism, potrivit unei legi aprobate ieri de Senatul american. Aceeaşi lege

Casa Albă va putea continua controversatul program de interceptări telefonice fără mandat ale suspecţilor de terorism, potrivit unei legi aprobate ieri de Senatul american. Aceeaşi lege acordă imunitate companiilor de telecomunicaţii care au participat la program.

Administraţia Bush a fost aspru criticată atunci când au ieşit la iveală detalii privind monitorizarea convorbirilor telefonice ale unor persoane străine pe teritoriul SUA, fără mandat. Companiile de telefonie erau ameninţate cu circa 40 de procese. Încercările anterioare de a aproba legea s-au împotmolit în discuţiile pe tema imunităţii firmelor de telecomunicaţii.

Bush asigură spatele firmelor

Democraţii nu au dorit să acorde imunitate pe motiv că acest lucru trebuie decis de judecători. Bush - sprijinit de republicani - a vrut să se asigure că firmele care au ajutat Casa Albă nu vor putea fi acţionate în instanţă.

Cele două părţi au ajuns la un compromis în sensul că firmele de telecomunicaţii nu sunt imune automat, însă tribunalele vor fi obligate să nu accepte acuzaţiile împotriva lor dacă există un document scris care dovedeşte faptul că preşedinţia le-a cerut să participe la program. Proiectul a trecut de Camera Reprezentanţilor încă de luna trecută, în urma consensului. Bush a salutat aprobarea lui de către Senat şi va semna legea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite