Produsele franţuzeşti, boicotate în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elysee-ul şi-a trimis emisari la Beijing pentru calmarea spiritelor În ultima vreme, cuvântul "boicot" face naveta între Paris şi Beijing, tensionând relaţiile dintre cele două ţări.

Elysee-ul şi-a trimis emisari la Beijing pentru calmarea spiritelor

În ultima vreme, cuvântul "boicot" face naveta între Paris şi Beijing, tensionând relaţiile dintre cele două ţări. Totul a început din cauza incidentelor provocate de militanţii pentru independenţa Tibetului, cu ocazia trecerii flăcării olimpice prin capitala franceză.

Chinezii au mai aflat că preşedintele Sarkozy ia serios în calcul boicotarea festivităţilor de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing, din cauza aceluiaşi Tibet. Boicot a fost şi răspunsul chinezilor: boicot al produselor franceze.

Manifestaţiile chinezilor împotriva Franţei şi a simbolurilor sale economice au luat amploare în ultimele zile. Mii de oameni s-au adunat în faţa magazinelor Carrefour din opt oraşe ale Chinei pentru a protesta faţă de atitudinea Parisului privind situaţia din Tibet şi Jocurile Olimpice. Cea mai mare manifestaţie a avut loc în Wuhan, centru industrial cu opt milioane de locuitori.

Potrivit analiştilor, este vorba de primele manifestaţii îndreptate împotriva Franţei de la stabilirea relaţiilor diplomatice, în 1964. Guvernul de la Beijing nu a condamnat apelul protestatarilor la boicotarea produselor franceze, dar mijloacele oficiale de informare au cerut chinezilor să-şi "stăpânească patriotismul", de teamă probabil ca mişcarea să nu scape de sub control, comentează presa franceză.

Scuze pentru sportiva atacată la Paris

În timp ce iniţiativele antifranceze se înmulţesc în China, palatul Elysee a decis să adreseze mai multe mesaje autorităţilor chineze cu ocazia vizitei la Beijing, în această săptămână, a fostului premier Jean-Pierre Raffarin şi a preşedintelui Senatului, Christian Poncelet.

Poncelet se va întâlni cu Jin Jing, sportiva cu handicap purtătoare a torţei olimpice, care a fost atacată la Paris, pentru a-şi exprima regretul faţă de acel incident. Raffarin va înmâna autorităţilor chineze o scrisoare din partea palatului Elysee şi o altă scrisoare din partea fostului preşedinte, Jacques Chirac.

Iniţiativele sunt o dovadă a dorinţei de a calma spiritele, chiar dacă oficial Parisul spune că nu are de gând să dramatizeze semnificaţia manifestaţiilor antifranceze.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite