Prodi face rocada cu Veltroni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce dizolvarea parlamentului a dat semnalul începerii campaniei electorale, primarul Romei a anunţat că Partidul democrat va candida "singur" pentru Senat. "Italia are dreptul să

După ce dizolvarea parlamentului a dat semnalul începerii campaniei electorale, primarul Romei a anunţat că Partidul democrat va candida "singur" pentru Senat.


"Italia are dreptul să dobândească ceva nou, pentru a ieşi dintr-o perioadă de conflicte şi de imobilism politic", a spus Walter Veltroni la conferinţa de presă pe care a susţinut-o imediat după ce preşedintele italian, Giorgio Napolitano, a semnat decretul de dizolvare a celor două Camere ale parlamentului.


"Pe 16 februarie vom ţine adunarea generală a partidului, apoi voi pleca în toate cele 110 provincii ale Italiei", a mai spus edilul Romei care, după cum apreciază şi presa italiană, pare să fi devenit unul dintre cei mai importanţi actori ai scenei politice din Peninsulă.


"Yes, we can", a mai spus el, "împrumutând" sloganul lui Barack Obama, atunci când a anunţat că Partidul democrat va merge singur pe listele pentru Senat.


Walter, premier?


Conform articolului 16 al Constituţiei italiene, alegerile trebuie să aibă loc în cel mult 70 de zile de la data dizolvării parlamentului, astfel că scrutinul se va desfăşura pe 13 şi 14 aprilie. Declarând că de data aceasta rămâne "pe dinafară" şi că nu va candida pentru nicio funcţie politică, Romano Prodi şi-a declarat sprijinul pentru "noile generaţii" şi în special pentru Partidul democrat.

"Trebuie şi putem să învingem", a spus premierul demisionar, argumentând că "armele pentru victorie" sunt reprezentate de noutatea adusă de acest partid şi de "unitatea pe care o vom avea susţinându-i candidatura lui Walter ca premier". Deşi Prodi şi-a manifestat intenţia de a dialoga cu opoziţia, Veltroni a comentat sec că "nu are nimic în comun" cu forţele de dreapta şi că nici nu intenţionează să semneze vreun acord cu extrema stângă. (Adina Şuteu)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite