Prodi ignoră interesele energetice europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Italia pune umărul la proiectul rusesc South Stream, în detrimentul celui european, Nabucco . Compania energetică italiană Eni a semnat la Kremlin un acord de asociere cu consorţiul de

>> Italia pune umărul la proiectul rusesc South Stream, în detrimentul celui european, Nabucco .

Compania energetică italiană Eni a semnat la Kremlin un acord de asociere cu consorţiul de stat rusesc, Gazprom, în vederea construirii gazoductului South Stream, ce urmează a deveni funcţional din 2013. Asocierea adânceşte dependenţa energetică a Europei de gazul rusesc, prin subminarea proiectului Nabucco, pe care Uniunea Europeană încearcă să îl construiască, în ciuda politicilor antieuropene ale Ungariei şi Italiei.

Compania energetică italiană Eni a decis înfiinţarea, alături de consorţiul rusesc Gazprom, a unei companii ce se va ocupa cu construcţia gazoductului South Stream, o conductă ce va lega Rusia de Europa, prin Marea Neagră, tranzitând, printre altele, şi teritoriul României. Acordul a fost semnat la Kremlin de preşedintele Gazprom, Alexei Miller, şi de directorul executiv al Eni, Paolo Scaroni.

Actele au fost parafate în faţa presei, iar pentru a da mai multă greutate momentului, la festivitate a participat şi preşedintele rus Vladimir Putin, alături de premierul italian Romano Prodi. Gazprom a anunţat ulterior că societatea va fi înfiinţată până la 15 ianuarie 2008 şi că cele două părţi vor investi aproximativ 10 miliarde de euro în construcţia a aproximativ 900 de kilometri.

Cei doi parteneri speră să poată transporta anual aproximativ 30 de milioane de metri cubi de gaz. Gazprom şi Eni derulează deja proiectul Blue Stream, ce transportă gaz din Rusia către Turcia, prin Marea Neagră.

Bătălia pe gazoducte

South Stream este cea de a doua conductă submarină de gaz natural pe care Rusia o construieşte pentru a deservi consumatorii central şi vest-europeni. În paralel se derulează proiectul Nord Stream, ce urmează să tranziteze Ucraina, Belarus şi Marea Baltică, având ca ţintă finală Germania. La aceste două proiecte se adaugă şi Blue Stream, tot de sorginte rusească. Aceste planuri nu sunt însă pe placul Uniunii Europene. Bruxelles-ul sprijină proiectul Nabucco, care exclude Moscova, tocmai pentru a elimina dependenţa energetică faţă de gazul rusesc.

Nabucco prevede diversificarea furnizorilor de ţiţei şi gaze, prin realizarea unor culoare de tranzit din zona Mării Caspice către Europa, care să ocolească Rusia. Italia nu este prima ţară care sabotează UE. Guvernul socialist ungar a semnat în martie 2007 un acord de colaborare cu Moscova, în proiectul Blue Stream. "Noi nu avem nevoie de vise, ci de proiecte", declara la acel moment premierul ungar Ferenc Gyurcsany.

"Eu cred că în Europa este loc atât pentru Nabucco, cât şi pentru South Stream", declară astăzi directorul executiv al Eni. "Economiile noastre devin din ce în ce mai integrate", jubilează Vladimir Putin, care reuşeşte, prin aceste mişcări, să sporească dependenţa energetică a Europei de resursele ruseşti.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite