Prodi, discreditat de agenţii secreţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier italian este acuzat de "nepotism" de mai mulţi "007" Procuratura din Roma a demarat o anchetă în urma plângerii făcute de angajaţi ai SISDE (Sistema di Informazione per

Fostul premier italian este acuzat de "nepotism" de mai mulţi "007"

Procuratura din Roma a demarat o anchetă în urma plângerii făcute de angajaţi ai SISDE (Sistema di Informazione per la Sicurezza Democratica-principalul serviciu secret italian), care susţin că Romano Prodi ar fi fost la curent cu unele concedieri abuzive şi angajarea unor persoane "înrudite" cu politicieni din partidele aflate la putere.

În august 2007, SISDE a trecut, într-adevăr, printr-un proces de restructurare, în urma căruia i-a fost schimbat şi numele - devenind AISI (Agenzia Informazioni Sicurezza Interna). Cu acea ocazie, susţine plângerea, au fost concediaţi sau pensionaţi peste 70 de agenţi, iar în locul acestora au fost angajate persoane pe baza "legăturilor" politice sau chiar familiale cu exponenţi ai partidelor ce alcătuiau coaliţia condusă de Romano Prodi.

Acesta, conform documentului oficial, ar fi fost la curent cu "noile" metode de angajare şi ar fi închis ochii când un membru important al Partidului Democratic (condus de primarul Romei, Walter Veltroni) şi-a "plasat" o rudă apropiată în structurile AISI.

Daune şi dezminţiri

Agenţii concediaţi abuziv cer daune economice, morale şi de imagine, unii acuzând chiar deteriorarea stării de sănătate, după ce au fost puşi să lucreze în condiţii improprii. Astfel, sub protecţia anonimatului, un "007" a povestit pentru cotidianul "Il Giornale" că a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost "transferat" (cu două luni înainte de a fi concediat) într-o arhivă insalubră de la subsolul unei clădiri, unde a avut ca şi "colegi" şoareci şi şobolani morţi.

Responsabilii AISI contestă însă acuzaţiile aduse de foştii agenţi. "Dacă au fost făcute concedieri sau pensionări, este pentru faptul că respectivii nu mai corespundeau cerinţelor impuse de noua structură a agenţiei", se poate citi în comunicatul remis publicaţiei italiene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite