Procuratura rusă a respins reabilitarea ţarului Nicolae al II-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul General de la Moscova a făcut publică o nouă decizie conform căreia ţarul Nicolae al II-lea (foto) şi membrii familiei imperiale, care au fost executaţi în iulie 1918 de

Parchetul General de la Moscova a făcut publică o nouă decizie conform căreia ţarul Nicolae al II-lea (foto) şi membrii familiei imperiale, care au fost executaţi în iulie 1918 de bolşevici, nu pot fi reabilitaţi.

Dosarul urmează să fie examinat pe fond de Curtea Supremă din Rusia. "Nu există dovezi fiabile pentru existenţa unor decizii oficiale" care ar fi dus la "represiune împotriva defuncţilor. Existenţa unei asemenea decizii este una dintre condiţiile necesare pentru reabilitare", se subliniază într-un comunicat al Parchetului.

În noiembrie 2006, un tribunal din Moscova a apreciat drept ilegal refuzul Parchetului general de reabilitare a lui Nicolai al II-lea, somându-l să examineze din nou dosarul.

Potrivit Procuraturii ruse, Nicolai al II-lea, soţia sa Aleksandra şi cei cinci copii, ţinuţi prizonieri şi apoi executaţi de Ceka, poliţia politică a lui Lenin la 17 iulie 1918 în Ekaterinburg, nu au fost victimele represaliilor politice, ci ale unei crime de drept comun premeditate. "Rusia şi-a reabilitat de mai mult timp ţarul prin organizarea unei ceremonii de înhumare solemnă în fortăreaţa Petru şi Pavel", a declarat preşedintele Asociaţiei membrilor familiei Romanov, Ivan Arşişevski, potrivit postului de radio Ecoul Moscovei. "O reabilitare juridică nu este necesară", a apreciat acesta.

"Decizia Parchetului general al Federaţiei Rusiei este ilegală pentru că persoanele arestate de puterea sovietică, ţinute prizoniere fără nicio acuzaţie formulată, sunt victime ale represiunilor politice", a declarat avocatul familiei ţarului, Gherman Lukianov, citat de RIA Novosti.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite