Procesul soţiei fostului demnitar chinez Bo Xilai, acuzată de uciderea unui britanic, a început

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul soţiei fostului demnitar chinez Bo Xilai, acuzată de uciderea unui cetăţean britanic, a început joi în faţa unui tribunal din estul Chinei, un caz în care politica se amestecă cu crima şi care a afectat puternic partidul comunist aflat la putere.

"Da, (procesul) a început", a declarat Zhang Mi, o purtătoare de cuvânt a tribunalului din oraşul Hefei (est). Judecarea lui Gu Kailai este considerată că face parte din unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri de corupţie care au avut loc în China în ultimele decenii.
Dezbaterile au început la ora locală 8.30 (3.30, ora României). Ele urmează să dureze o singură zi, a precizat Zhang. Pentru presa străină, care nu are acces în incinta tribunalului, urmează să fie organizată o conferinţă de presă.

O renumită avocată internaţională, Gu Kailai este acuzată de uciderea cu premeditare a omului de afaceri Neil Heywood. La fel ca soţul ei, Bo Xilai, ea a avut legături strânse cu britanicul, aceste relaţii deteriorându-se, ulterior, din cauza unor dezacorduri financiare.

Victima a fost otrăvită cu cianură într-o cameră de hotel la Chongqing, oraş devenit fieful lui Bo Xilai.

Potrivit agenţiei oficiale de presă China Nouă, procuratura dispune de probe "incontestabile" împotriva avocatei.

Diplomaţi britanici asistă la proces, un eveniment notabil având în vedere că autorităţile chineze refuză în mod frecvent prezenţa unor oficiali străini în tribunale.
Zeci de ofiţeri de poliţie, în uniformă şi în civil, au fost mobilizaţi joi dimineaţa în afara tribunalului. O activistă, care a lansat un apel la o mai mare deschidere a Chinei, a fost reţinută de către poliţie, potrivit AFP, citată de Mediafax.

Unii analişti apreciază că Gu Kailai ar urma să fie găsită vinovată de comiterea crimei, dar că nu va fi condamnată la pedeapsa capitală.

Însă, adaugă ei, situaţia acesteia şi a soţului său depind de rezultatul luptei care se desfăşoară în prezent la vârful Guvernului chinez, cu doar câteva luni înainte de Congresul al XVIII-lea al Partidului Comunist, care urmează să marceheze venirea la puterea a unei noi echipe de conducere.

În opinia unor experţi, organizarea acestui proces arată că în cadrul conducerii comuniste s-a ajuns la un consens asupra modului în care va fi tratat cazul Bo Xilai.

Acest oficial politic ambiţios şi charismatic, care a cunoscut o ascensiune rapidă către cele mai înalte funcţii, a căzut în disgraţie în această primăvară, în urma unor acuzaţii de corupţie. El se află în detenţie, într-un loc ţinut secret.

Fiul celor doi, Bo Guagua, care urmează să studieze în Statele Unite, a declarat săptămâna aceasta pentru CNN că a transmis un comunicat în favoarea mamei sale. "Faptele vor vorbi de la sine", a subliniat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite