Procesul lui Ratko Mladici va debuta miercuri la Haga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, acuzat în special de masacrul de la Srebreniţa, din iulie 1995, va începe miercuri în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, relatează AFP.

Fostul general, în vârstă de 70 de ani, va asista, începând cu ora 9.00 (10.00, ora României), la Haga, unde îşi are sediul TPI, la o audiere în care acuzaţia va pronunţa declaraţia sa perliminară.

Acuzatul nu va trebui să se exprime cu această ocazie, conform avocatului său, Branko Lukici. Procesul se va relua pe 29 mai cu prezentarea primului martor al acuzării.

Arestat la 26 mai 2011 în Serbia, după ce a fugit de justiţia internaţională 16 ani, Ratko Mladici, este acuzat de comiterea unor crime de către trupele sale în timpul războiului din Bosnia, care s-a soldat cu moarta a aproximativ 100.000 de persoane, între anii 1992 şi 1995.

El pledează nevinovat la 11 capete de acuzare, printre care genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, aceleaşi de care este acuzat şi Radovan Karadzici, în vârstă de 66 de ani, judecat la Haga încă din octombrie 2009.

Fostul general trebuie să răspundă în special de masacrul de la Srebreniţa, din iulie 1995, atunci când au fost ucişi 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani de către forţele sârbe din Bosnia, cel mai grav masacru făcut în Europa de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial.

Mladici este judecat şi de tolul său jucat în timpul asedierii oraşului Sarajevo, în timpul căruia 10.000 de civili au fost ucişi, şi de luarea de ostatici a 200 de militari şi observatori ai ONU, în 1995.

Apărarea a cerut luni ca începerea procesului să fie amânată pentru şase luni, sub pretextul că nu a avut timp să se pregătească.

TPI a mai respins marţi o altă cerere a apărării care viza recuzarea magistratului olandez care prezidează instanţa responsabilă de judecarea lui Mladici.

Fostul lider, care a suferit trei atacuri cerebrale în 1996, 2008 şi în februarie 2011, este parţial paralizat.

Mladici s-a plâns în repetate rânduri, în timpul audierilor preliminare, de probleme de sănătate.

Deşi avocatul său consideră că se simte mai bine, el susţine că totuşi Mladici "nu este recuperat complet".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite