Proces în Spania, după zece ani de la naufragiul navei Prestige

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proces pentru cea mai gravă maree neagră din istoria Spaniei, produsă în urmă cu zece ani de naufragiul navei Prestige, s-a deschis marţi la A Coruña, în Galiţia, unde vor fi judecaţi timp de mai multe luni patru acuzaţi, inclusiv comandantul petrolierului, relatează AFP.

Nava s-a rupt în două şi s-a scufundat, la 19 noiembrie 2002, în largul coastelor Spaniei, după ce a plutit în derivă timp de şase zile în Oceanul Atlantic, provocând scurgerea din cocă a aproximativ 50.000 de tone de ţiţei, care a poluat mii de kilometri de coastă, scrie Mediafax.

Această primă zi de audieri a fost consacrată unor probleme de procedură, înainte de începerea propriu-zisă a procesului, la 13 noiembrie, când vor începe audierile acuzaţilor.

Între aceştia se află comandantul navei, Apostolos Mangouras, în vârstă de 78 de ani, mecanicul-şef Nikolaos Argyropoulos, dar şi directorul Marinei Comerciale spaniole de la vremea respectivă Jose Luis Lopez-Sors, care s-au prezentat marţi în boxa acuzaţilor.

Un ofiţer filipinez, al patrulea acuzat, este dat, în prezent, în căutare.

Începerea audierilor, la 13 noiembrie, va coincide chiar cu marcarea începutului catastrofei. La 13 noiembrie 2002, nava Prestige, un petrolier libian care naviga sub pavilionul Bahamas, încărcat cu aproximativ 77.000 de tone de brut, suferea o spărtură, în plină furtună, în largul coastelor Galiţiei, în nord-vestul Spaniei.
Petrolierul s-a scufundat la ora 8.00 (9.00, ora României) în dimineaţa de 19 noiembrie, la aproximativ 250 de kilometri de coastă, la o adâncime de aproximativ 4.000 de metri.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite