Problema deşeurilor spaţiale din jurul planetei, scapată de sub control: viitorul misiunilor spaţiale e în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cantitatea de deşeuri din spaţiu, care orbitează în jurul Pământului, a ajuns într-un punct critic în care coliziunile continue dintre acestea îngroaşă şi mai mult norul gros care înconjoară Pământul, se arată într-un raport NASA.

Cu alte cuvinte, deşeurile din jurul planetei vor îngreuna din ce în ce mai mult decolarea navetelor spaţiale, existând riscul ca omenirea să rămână "blocată" pe Pământ. Un alt risc este expunerea astronauţilor, sateliţilor şi a Staţiei Spaţiale Internaţionale la deşeuri.

"Am pierdut controlul asupra mediului", spune autorul raportului, Donald Kessler, fost cercetător al NASA.

Circa 22.000 de obiecte suficient de mari încât pot fi urmărite de specialişti de pe pământ orbitează în jurul planetei noastre, pe lângă alte câteva sute de mii de obiecte mici care pot distruge cu uşurinţă nave spaţiale sau sateliţi. În total, circa 370.000 de bucăţi de deşeuri spaţiale se deplasează cu viteze de peste 35.000 de km/h.

Pentru recuperarea sau deplasarea deşeurilor au fost propuse mai multe soluţii, printre care se numără construirea unor versiuni cosmice gigant ale harpoanelor, plaselor, magneţilor sau chiar a unui dispozitiv în formă de umbrelă, care să aspire deşeurile.

Soluţia preferată de autorul studiului este un satelit dotat cu o plasă de care să fie ataşat un fel de pripon electromagnetic care să atragă deşeurile până la un punct în care ar arde fără să provoace pagube sau care să le dirijeze către o orbită mai sigură.

image

O minge de metal contorsionat, despre care se presupune că ar fi căzut din spaţiu, a fost găsită în Queensland, un stat în nordul-estul Australiei

"Deşeurile spaţiale au ajuns la un punct în care se ciocnesc continuu între ele, contribuind la formarea mai multor deşeuri şi la eşecul navetelor spaţiale", se arată în raportul întocmit de Kessler.

Deşi în perioada 1981-1991 a existat un plan pentru a rezolva această problemă, în ultimii 20 de ani nu s-a mai depus niciun efort în acest sens, în special din cauza costurilor pe care le-ar implica o astfel de acţiune.

Deşeurile au ajuns în spaţiu odată cu lansarea primului satelit în spaţiu, în urmă cu 54 de ani, şi reprezintă părţi componente ale navetelor spaţiale care se desprind în momentul lansării şi care rămân în spaţiu, cărora li se adaugă sateliţii ieşiti din uz.

Două evenimente recente - un test eşuat al chinezilor şi ciocnirea a doi sateliţi, au crescut atât de mult numărul deşeurilor spaţiale, încât "totul s-a schimbat", mai arată raportul. Chinezii au încercat să distrugă un satelit meteo învechit, însă nu au făcut decât să-l spargă în 150.000 de bucăţi sub 1 cm lungime şi alte 3.118 bucăţi mai mari, care sunt vizibile pe radar.

"Cele două evenimente au dus la dublarea numărului de deşeuri spaţiale şi, practic, au anulat eforturile noastre din ultimii 25 de ani", a mai spus Kessler.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite