Reuters: Spania va solicita ajutor financiar pentru bănci în acest weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este de aşteptat ca Spania să solicite ajutor financiar pe parcursul weekendului pentru a sprijini băncile aflate în dificultate, relatează Reuters, citând doi oficiali ai Uniunii Europene şi un oficial german.

Cererea va urma unei conferinţe telefonice a miniştrilor de finanţe din zona euro ce se va desfăşura sâmbătă, au spus cei doi oficiali ai UE. Eurogrupul va face o declaraţie pe această temă.

Anunţul este aşteptat pentru după-amiaza zilei de sâmbătă, a precizat una dintre sursele citate de Reuters.

Oficialii guvernului spaniol nu au putut fi contactaţi pentru a comenta, noteză agenţia mai sus menţionată.​

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, discută cu reprezentanţii Uniunii Europene despre situaţia sistemului bancar spaniol, după ce agenţia de rating Fitch a redus ratingul ţării.

Spania ar deveni a patra ţară care cere ajutor financiar, de la începutul crizei financiare din Europa, şi ar deveni totodată şi cea mai mare ţară care cere ajutor.Agenţia Fitch a retrogradat ratingul suveran al Spaniei cu trei trepte, la nivelul BBB, cu perspectivă negativă, din cauza costurilor bugetare pentru restructurarea şi recapitalizarea sectorului bancar. Agenţia estimează costurile la circa 60-100 miliarde de euro, echivalente cu 6%-9% din PIB.

În acelaşi timp, agenţia de rating Standard & Poor's a precizat, că, în scenariul de bază pe care l-a luat în calcul, băncile spaniole vor raporta pierderi din împrumutiri în valoare de 80-112 miliarde de euro anul acesta şi anul viitor.

Guvernul spaniol aşteaptă auditul independent

Executivul spaniol nu exclude posibilitatea de a cere ajutor financiar din fondul european, pentru recapitalizarea sectorului bancar, însă deocamdată va aştepta estimările şi rezultatele auditului independent la care este supus sectorul, care vor apărea înainte de 21 iunie, a arătat vineri vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaría, la finalul şedinţei de guvern.

"În aceste clipe, Fondul Monetar Internaţional analizează cifra de care are nevoie sistemul financiar pentru o posibilă curăţare a activelor. Odată ce va fi cunoscută cu aproximaţie suma de care are nevoie sistemul nostru financiar, vor fi luate şi deciziile corespunzătoare. Nu s-a luat nicio decizie, şi va fi aşteptată cifra evaluatorilor independenţi", a declarat vicepremierul spaniol, infirmând astfel speculaţiile şi zvonurile potrivit cărora Spania ar urma să ceară zilele acestea intervenţia financiară, dar refuzând totodată să estimeze despre ce sumă ar fi nevoie pentru recapitalizare.

Rezultatele celor două companii de consultanţă care efectuează auditul sectorului bancar spaniol vor fi disponibile înainte de 21 iunie, potrivit informaţiilor furnizate vineri de Banca Spaniei.

Drept consecinţă, guvernul de la Madrid a precizat că va aştepta aceste rezultate pentru a lua orice fel de decizie cu privire la restructurarea sistemului financiar spaniol, inclusiv eventuala solicitare de intervenţie din partea fondului de salvare european. O companie americană expertă în bănci, Oliver Wyman, şi o alta germană, Roland Berger, specializată în conducerea companiilor sunt cele care au început auditul sectorului bancar spaniol.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite