Primul jurnalist din Vest ucis în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterul francez Gilles Jacquier, ucis în oraşul Homs, este primul jurnalist occidental decedat în Siria de la începutul violenţelor în martie 2011.

Jurnalistul de la canalul France 2 avea 41 de ani şi era un corespondent de război experimentat şi apreciat. A relatat despre conflictele din Algeria, Congo şi Balcani în anii '90, dar şi despre cele mai recente din Irak, Afganistan şi Libia. El a căzut victimă unui atac cu mortiere, în timpul unei deplasări a unui grup de jurnalişti la Homs, organizate miercuri de Ministerul sirian al Informaţiilor. Şi alţi jurnalişti au fost răniţi.

Potrivit relatărilor colegilor lui Jacquier, obuzul a explodat în mijlocul grupului de jurnalişti, după ce alte trei-patru proiectile căzuseră anterior în jur. Regimul preşedintelui Bashar Al-Assad s-a grăbit să-i acuze pe opozanţi pentru atac, însă rebelii au replicat că numai armata siriană dispune de mortiere, iar motivul atacului ar fi terorizarea jurnaliştilor occidentali.

Jacques Duplessy, unul dintre colegii jurnalistului ucis, a vorbit despre o capcană întinsă de regimul de la Damasc. „Nu a fost doar un accident nefericit, ci un atac deliberat pentru că după acele proiectile explodate în jur, nu s-a mai auzit nimic. Nu s-a mai tras deloc. Iar acolo erau trei camere ale televiziunii siriene care au filmat totul", a spus Duplessy.

Teoria lui nu a fost însă asumată de reprezentanţii Televiziunii Franceze, care au arătat că, în lipsa unor dovezi clare, e prematur a se vorbi de un atac deliberat. Siriei i-a fost solicitată anchetarea evenimentului atât de reprezentanţii postului public francez, cât şi de preşedintele Nicolas Sarkozy.

Ce spune Liga Arabă

Continuarea violenţelor i-a determinat pe 2 dintre cei 60 de observatori prezenţi în Siria să demisioneze, acuzând că misiunea Ligii Arabe este de fapt  „o farsă". Unul dintre aceştia, algerianul Anwar Malek, a declarat pentru Al-Jazeera că represiunea regimului lui Al-Assad s-a intensificat de la sosirea observatorilor pe 19 decembrie, iar situaţia la care a asistat în Homs este „tragică, un dezastru umanitar".

Un raport al ONU a arătat că numărul persoanelor decedate în ultimele săptămâni după sosirea misiunii de observatori este de peste 400. În decembrie, ONU estimase la cel puţin 5.000 numărul civililor ucişi de la începutul revoltei în martie 2011.

Acuzaţiile Rusiei

Ţările membre NATO împreună cu câteva state arabe din zona Golfului pregătesc o intervenţie militară în Siria, după „scenariul libian", a declarat joi Nikolai Patruşev, preşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei. Analişti de la Moscova citaţi de Bloomberg au subliniat că Rusia va face tot posibilul să împiedice o intervenţie militară a NATO sub egida ONU. Poziţia Rusiei vine la o zi după ce Al-Assad a declarat că ţara sa este victima unui „complot extern" şi că nu va părăsi puterea, ci rămâne să lupte cu „teroriştii". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite