Primul lider khmer roşu, inculpat pentru genocid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 30 de ani de aşteptare şi peste 1,7 milioane de victime, Kaing Guek Eav va fi judecat pentru crime împotriva umanităţii Kaing Guek Eav, directorul uneia dintre cele mai temute

După 30 de ani de aşteptare şi peste 1,7 milioane de victime, Kaing Guek Eav va fi judecat pentru crime împotriva umanităţii

Kaing Guek Eav, directorul uneia dintre cele mai temute închisori a khmerilor roşii, va fi judecat pentru crime împotriva umanităţii. Interogatorul-şef al lui Pol Pot este primul lider al acestui regim care va răspunde pentru genocidul soldat cu moartea a peste 1,7 milioane de oameni nevinovaţi.

Supranumit "camaradul Duch", Kaing Guek Eav, acum în vârstă de 64 de ani, era "apreciat" pentru cruzimea şi eficienţa sa. După ce a preluat conducerea Penitenciarului Tuol Sleng S-21, în 1975, doar şapte persoane au mai avut şansa de a scăpa de acolo. Se estimează că în jur de 14.000 de oameni şi-au pierdut viaţa numai în această închisoare.

Camaradul Duch supraveghea vigilent torturarea şi executarea bărbaţilor, femeilor şi copiilor. Operaţiunile aveau loc noaptea, urletele victimelor fiind acoperite de cântece revoluţionare. Pe un perete al închisorii încă mai poate fi citit decalogul scris chiar de el. "Pentru orice încălcare a ordinelor mele, veţi primi 10 lovituri de bici sau cinci electroşocuri": aşa suna ultima "poruncă".

Meticulozitate matematică

Fost profesor de matematică, torţionarul era un om meticulous. Şi-a notat cu conştiinciozitate tot ce a făcut în cei patru ani cât a fost şeful închisorii Tuol Sleng. Maldărele de documente, în care a trecut averile confiscate de la "duşmanii revoluţiei", numele victimelor, fotografiile lor reprezintă acum o mărturie elocventă împotriva sa. Mult timp s-a crezut că a murit. În 1999, un fotograf britanic l-a recunoscut printre membrii unei misiuni evanghelice americane din oraşul Battambang.

După căderea regimului terorii, s-a convertit la creştinism. Îi place să se compare cu Sfântul Pavel, tâlharul devenit propovăduitor al Domnului, dar continuă să susţină că nu a făcut nimic altceva decât să se supună ordinelor venite de la mai-marii regimului.

Alţi patru responsabili ar putea fi acuzaţi

Decizia de acuzare a lui Kaing Guek Eav a fost emisă de un tribunal special, aflat sub tutela ONU. Cei 17 magistraţi cambodgieni şi 10 străini anunţaseră, în urmă cu două săptămâni, că vor examina dosarele a cinci lideri ai khmerilor roşii.

Numele lor nu au fost făcute publice. Potrivit cotidianului "Le Figaro", pe lângă "camaradul Duch", pe listă mai figurează Noun Chea, principalul ideolog al mişcării comuniste, Ieng Sary, fost ministru de externe, Khieu Samphan, fostul şef al statului, şi Meas Muth, ginerele lui Pol Pot. Puţinii supravieţuitori ai "câmpurilor morţii" au salutat acuzarea lui Kaing Guek Eav. Ei aşteaptă de 30 de ani ca vinovaţii de genocid să fie judecaţi. Pol Pot, mort în 1998, şi liderul militar, Ta Mok, decedat anul trecut, nu vor mai putea fi traşi la răspundere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite