Primul dictator african judecat la Haga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider liberian Charles Tylor, acuzat că a susţinut din umbră masacrele din Sierra Leone Fostul preşedinte liberian, Charles Taylor, învinuit că a susţinut şi încurajat

Fostul lider liberian Charles Tylor, acuzat că a susţinut din umbră masacrele din Sierra Leone

Fostul preşedinte liberian, Charles Taylor, învinuit că a susţinut şi încurajat atrocităţile războiului civil din Sierra Leone, a apărut ieri în faţa unui tribunal din Haga. Taylor este primul lider african care va fi judecat de un tribunal internaţional.

Procurorii susţin că Taylor a furnizat arme şi a finanţat gruparea rebelă "Frontul Unit Revoluţionar", în schimbul diamantelor furnizate ilegal de aceştia. Rebelii s-au făcut vinovaţi, de-a lungul celor 11 ani de război civil, de crime, violuri, mutilări şi distrugerea ţării, în încercarea de a destabiliza guvernul de la Freetown. Taylor, în vârstă de 59 de ani, judecat pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, a pledat "nevinovat" la cele 11 capete de acuzare. Procesul va dura aproximativ 18 luni. Dacă va fi găsit vinovat, fostul preşedinte va fi condamnat la închisoare pe viaţă.

Ce a însemnat perioada 1991-2002 pentru Sierra Leone

Războiul civil din Sierra Leone a marcat mai mult de o decadă de orori greu imaginabile: mii de morţi, oameni mutilaţi, copii drogaţi, trataţi cu brutalitate şi transformaţi în criminali fără milă.

Multe dintre victime purtau iniţialele grupului rebel gravate pe piele cu baionete încinse. Rebelii trimiteau copii să "ciopârţească" civili, să colecteze membrele amputate şi să le depoziteze în pungi de pânză. Dacă la întoarcere pungile erau goale, copiii erau aspru pedepsiţi.

Gesturi dramatice

Charles Taylor şi-a recuzat avocatul, într-o tentativă eşuată de a boicota începerea procesului. Această acţiune este obişnuită pentru Taylor, pe care presa engleză îl etichetează drept un "veritabil showman". În 1999, acuzat de Naţiunile Unite că participa la contrabandă cu arme şi diamante, fostul preşedinte s-a îmbrăcat în alb din cap până în picioare şi a participat la o rugăciune colectivă. Într-un interviu pentru BBC, Taylor s-a asemuit lui Iisus Hristos şi El acuzat, cândva, de crimă. Temându-se de represalii din partea aliaţilor fostului preşedinte, mulţi dintre martorii şi supravieţuitorii citaţi în proces vor depune mărturie sub protecţia anonimatului, urmând să fie plasaţi în programe pentru protecţia martorilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite