Primiţi cu urna lui Putin?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Ruşii au votat în bucătăria proprie, pe hol, în halat de casă şi papuci. Valentina Petrova a votat, ca zeci de milioane de concetăţeni, la alegerile legislative de ieri, dar a făcut

>> Ruşii au votat în bucătăria proprie, pe hol, în halat de casă şi papuci.

Valentina Petrova a votat, ca zeci de milioane de concetăţeni, la alegerile legislative de ieri, dar a făcut acest lucru în propria bucătărie, unde a primit echipa cu urna mobilă. Totul a început cu un ciocănit la uşa apartamentului său.

"Este cineva aici? Votaţi?", a auzit ea înainte de a le deschide uşa celor trei persoane care purtau urna, o cutie mare de plastic cu emblema Rusiei. Valentina a completat un formular care atesta că nu s-a dus să voteze la biroul său de vot din localitatea Sokolniki. A bifat pentru Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin. Nu a făcut niciun mister din asta.

Vecinul său Aleksandr Soloviov, în vârstă de 72 de ani, intră în bucătărie şi face acelaşi lucru. "Normal că am votat pentru Putin, pentru că îi iubim partidul şi îl iubim pe Vladimir Vladimirovici!", spune bărbatul, fericit.

Nina Vasilieva, o pensionară de 68 de ani, a votat în holul locuinţei sale dintr-un imobil cu două etaje care adăposteşte 10 familii din această localitate situată la 60 kilometri de Moscova. Ea preferă să voteze în intimitatea apartamentului, nu în faţa membrilor comisiei, dar majoritatea sătenilor nu se sfiesc şi votează deschis pentru partidul la putere.

La câţiva kilometri, în Andreievskoi, în bucătăria unei case, stau reunite trei generaţii ale aceleiaşi familii. "Arătaţi-mi unde este Vlad!", cere bunicul Nikolai, în vârstă de 81 de ani. Funcţionarul refuză. Fiica sa, Galina, îi arată ce dorea, înainte de a vota şi ea pentru Rusia Unită. Fiica Galinei se apropie, îmbrăcată în halat, şi pune ştampila, dar pentru o listă a opoziţiei.

Vecinii lor, Akleksandr şi Vera, de circa 50 de ani, votează pe colţul mesei, în bucătărie, între un borcan de dulceaţă şi un încălzitor electric. "Am votat pentru comunişti. Evident, sunt pentru Putin, dar vreau ca el să aibă o oarecare opoziţie în parlament", explică Vera.

Opoziţia a denunţat numeroasele nereguli care au marcat legislativele. Până şi liderul Partidului Comunist rus, Ghennadi Ziuganov, a declarat că scrutinul de ieri a fost unul dintre cele mai "nedemocratice" din Rusia. (Viorica Marin)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite