Primii 10 mari gânditori ai lumii sunt toţi islamici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revista americană "Foreign Policy" şi revista britanică "Prospect" au realizat ierarhia pe baza voturilor cititorilor Topul savanţilor include pe primele 10 poziţii numai personalităţi

Revista americană "Foreign Policy" şi revista britanică "Prospect" au realizat ierarhia pe baza voturilor cititorilor

Topul savanţilor include pe primele 10 poziţii numai personalităţi islamice, fapt atribuit puterii mai mari de mobilizare a acestora în rândul propriilor adepţi.

Iniţiativa de ierarhizare a celor mai mari gânditori ai lumii, lansată de revista americană "Foreign Policy" şi de revista britanică "Prospect", a atras o avalanşă de voturi ale cititorilor, circa 500.000, ce i-a surprins chiar şi pe organizatori, care au pus succesul savanţilor islamici pe seama puterii de mobilizare mai mari pe care o au aceştia în rândul propriilor susţinători.

Prima poziţie a fost ocupată de un savant musulman de origine turcă, aproape necunoscut dincolo de graniţele ţării sale, Fethullah Gülen. Cu milioane de adepţi, Gülen este un lider de opinie ce încurajează o viaţă organizată pe baza unor principii islamice moderate.

Primul în top, Fethullah Gülen

Editorul revistei "Prospect", David Goohart, recunoaşte că nu mai auzise de Gülen, dar a declarat că rezultatul pune în lumină conflictul dintre sistemul secular naţionalist stabilit în Turcia şi democraţii islamişti reformatori din Partidul AK, la putere.

Laureaţii Premiului Nobel, Orhan Pamuk, scriitor turc şi Shirin Ebadi, avocată iraniană, au ocupat poziţiile 4 şi respectiv 10. Topul complet va fi publicat în următorul număr al FP.

Pamuk este principalul cronicar al dificilului joc al Turciei între Est şi Vest. Lucrările sale dezvăluie relaţia spinoasă a Turciei cu religia, democraţia şi modernitatea şi i-au adus un Premiu Nobel pentru literatură, în 2006.

Ebadi este prima femeie-judecător din Iran. După ce a fost dată afară din magistratură de liderii clerici, a început o activitate de apărare a drepturilor disidenţilor politici. Ea a câştigat Premiul Nobel pentru pace, în 2003.

Al Gore şi Umberto Eco - în top 20

Primul nemusulman prezent în topul savanţilor este activistul american Noam Chomsky, care ocupă poziţia a 11-a. Chomsky este cunoscut pentru criticile dure la adresa politicii externe a SUA. El critică adesea eşecurile mass-mediei americane şi lăcomia marilor corporaţii.

Printre savanţii neislamici care au intrat în top 20 mai sunt Al Gore (poziţia 12), Umberto Eco (poziţia 14) şi evoluţionistul Richard Dawkins, autorul cărţii "Iluzia numită Dumnezeu" (poziţia 19).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite