Primele victime ale cutremurului din Filipine: o persoană a murit, alta e grav rănită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O persoană a murit şi alta a fost rănită pe Insula Mindanao, în cutremurul cu magnitudinea 7,6 care s-a produs, azi, în mare, la est de Filipine şi o alertă de tsunami a fost menţinuă în regiune timp de aproximativ două ore după seism, relatează AFP.

"O femeie în vârstă de 60 de ani a murit, iar o fată în vârstă de cinci ani a fost rănită", într-o alunecare de teren declanşată de cutremur la Cagayan de Oro, un oraş de pe Insula Mindanao, zonă afectată de ploi puternice în momentul producerii cutremurului, a declarat pentru postul de radio DZMM Benito Ramos, şeful Protecţiei Civile.

Seismul s-a produs la ora locală 20.47 (15.47, ora României) în mare, la aproximativ 139 de kilometri est de oraşul filipinez Sulangan, pe Insula Samar (nord), la o adâncime de 33 de kilometri, a precizat Institutul american de geofizică USGS.

Imediat după cutremur, Centrul de alertă de tsunami pentru Pacific a anunţat într-un comunicat că o alertă de tsunami a fost lansată pentru Filipine, Indonezia, Taiwan, Japonia şi Papuasia-Noua Guinee, dar şi pentru Insula Guam, în timp ce situaţia era supravegheată, în continuare, pentru Insulele Salomon, Insulele Marshall şi Nauru.

După aproximativ o oră de la cutremur, Agenţia Americană Oceanică şi Atmosferică (NOAA) a anunţat că alertele de tsunami pentru Japonia, Taiwan şi mai multe insule din Pacific au fost anulate, dar că cele pentru Filipine şi Indonezia rămâneau în vigoare.

Cutremurul a fost resimţit, din nord şi până în sud, pe coastele de est ale Filipinelor, a precizat Ramos. Numeroase regiuni au rămas fără alimentare cu energie, cutremurul rupând linii de electrificare. Au fost semnalate, de asemenea, unele pagube la nivelul unor infrastructuri, ca de exemplu drumuri.

După două ore, o serie de valuri cu o înălţime cuprinsă între 16 şi 50 de centimetri au atins întreaga coastă de est, provocând temeri cu privire la sosirea unor valuri şi mai puternice, potrivit autorităţilor. Însă Centrul pentru Pacific a anulat, ulterior, alerta de tsunami emisă cu privire la Filipine şi Indonezia.

Autorităţile filipineze au anunţat că au ordonat evacuări pe coastele vizate. Pe Insula Samar, sute de locuitori cuprinşi de frică s-au refugiat pe dealuri, în apropiere de litoral, a declarat telefonic pentru AFP Leticia Amos, în vârstă de 35 de ani, o angajată locală a Guvernului. USGS a anunţat iniţial că seismul are o magnitudine de 7,9, pe care a revizuit-o ulterior la 7,6.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite