„Primăvara arabă“ nu a adus încă democraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încetul cu încetul, marile speranţe legate de schimbările pe care le-ar fi putut aduce aşa-numita „primăvară arabă" în ţări din Orientul Mijlociu sau nordul Africii, respectiv o mai mare libertate, democraţie şi respectarea drepturilor omului, alături de progrese economice şi afirmarea tinerilor, s-au dovedit greu de realizat.

Chiar dacă s-au modificat structurile de conducere, există promisiuni de alegeri libere şi se încearcă sancţionarea vinovaţilor, cum este cazul în Egipt, alte cerinţe ale populaţiei revoltate nu au fost satisfăcute, cel puţin deocamdată.

Egipt: abuzurile continuă

Un recent raport al Amnesty International, citat de „New York Times" şi ­„Jerusalem Post", arată că lideri din state ale Orientului Mijlociu ignoră respectarea drepturilor omului şi în numeroase ţări se menţin arestările ilegale, înăbuşirea libertăţii de expresie, torturile. Chiar şi noile guverne ajunse la ­putere în urma revoltelor apelează la metodele predecesorilor pentru a instaura ordinea.

În Egipt, deşi regimul s-a schimbat, militarii, afirmă militanţi pentru drepturile omului, pe baza unor situaţii concrete, continuă să-i tortureze pe deţinuţi. Bloggeri şi alte persoane care critică armata au fost arestate, şi un număr mare de civili, mai mulţi ca niciodată, sunt judecaţi de tribunale militare. Potrivit unui număr de 36 de ONG-uri egiptene, militante politice arestate sunt victime ale unor abuzuri sexuale fiind supuse unui aşa- numit „test de virginitate". Centrul legislativ ­Hisham Mubarak de la Cairo a apreciat că peste 12.000 de persoane au fost condamnate de tribunale militare, comparativ cu 2.000 în timpul celor 30 de ani ai regimului Mubarak. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite