Primarii italieni au intrat în grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii din peninsulă sunt nemulţumiţi de reducerea drastică a fondurilor destinate municipalităţilor, presupusă de adoptarea recentă a planului de austeritate

A fost ultima picătură care a umplut paharul primarilor din Italia, care şi-au văzut fondurile reduse cu 9,2 miliarde de euro pentru perioada 2012-2013. În consecinţă, sute de edili fie ai unor mari oraşe (printre care se află şi Roma), fie ai unor sătuce, manifestează astăzi în semn de protest faţă de măsurile dure impuse colectivităţilor locale prin adoptarea planului votat miercuri de Parlament.
Manifestaţiile se desfăşoară sub forma unor greve simbolice (reduse ca durată) în timpul cărora birourile administrative rămân închise. Un alt gest de frondă: primarii şi-au „depus" puterile şi atribuţiile în mâinile prefecţilor locali.
„Noi, toţi primarii Italiei, vom rămâne mobilizaţi până când planul de austeritate va fi revizuit în mod substanţial", a afirmat, înainte de începerea protestului, primul cetăţean al Romei, Gianni Alemanno. Această luare categorică de poziţie este cu atât mai surprinzătoare cu cât Alemanno este un cunoscut aliat şi susţinător al premierului Silvio Berlusconi.
Bani pe sponci
Greva declanşată azi a fost organizată de Asociaţia Municipalităţilor din Italia, în care sunt înscrise peste 8.000 de comune ale peninsulei. Vasco Errani, preşedintele regiunii Emilia-Romagna, spune că oamenii pe care-i reprezintă sunt extrem de nemulţumiţi şi pentru că au fost reduse fondurile destinate transportului public, finanţat parţial de regiuni (Asociaţia va primi, conform noului plan de austeritate, doar 400 de milioane de euro, pentru 2012, faţă de 1,9 miliarde prevăzute iniţial).
Noul plan adoptat ieri de Parlamentul de la Roma ar trebui să-i permită Italiei să ajungă la un echilibru bugetar în 2013 şi să-şi reducă din datoria publică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite