Primăria Chişinăului a rămas fără maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Justiţie din Republica Moldova a pus sechestru pe mijloacele de transport în comun ale capitalei Autorităţile comuniste de peste Prut continuă să caute noi motive de

Ministerul de Justiţie din Republica Moldova a pus sechestru pe mijloacele de transport în comun ale capitalei

Autorităţile comuniste de peste Prut continuă să caute noi motive de conflict cu primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Pe motiv că primăria nu a executat mai multe titluri judecătoreşti, Ministerul de Justiţie a pus sechestru pe transportul public municipal, ceea ce ar putea periclita circulaţia în capitală.

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a calificat acest gest al administraţiei centrale drept o nouă tentativă de a împiedica municipalitatea să gestioneze puţinii bani pe care îi are, asociind această acţiune a justiţiei cu celelalte dosare intentate primăriei, pentru a o aduce în incapacitate de plată.

Titlurile judecătoreşti invocate de Ministerul Justiţiei se referă la 139 de persoane - poliţişti, militari, procurori - pe care primăria urma să-i asigure cu locuinţe, dar nu a reuşit din lipsă de fonduri. "Este vorba de hotărâri judecătoreşti încă din 1995 şi până în prezent, deci peste 13 ani, şi din motive inexplicabile acum se doreşte a fi transformate în bani", a spus Dorin Chirtoacă, citat de BBC.

"Nu poţi rezolva o asemenea problemă timp de jumătate de an, este nevoie de o sumă imensă pentru noi - şapte milioane de dolari, pe care nu-i putem aloca imediat din bugetul local", a mai afirmat primarul Chişinăului.

Un mandat cu şicane

Primarul liberal Dorin Chirtoacă a obţinut mandatul în urma scrutinului local din 2007, unde l-a avut contracandidat pe reprezentantul Partidului Comuniştilor, Vasile Ursu, care deţinuse anterior funcţia de primar în exerciţiu al Chişinăului. Alegerile pentru Chişinău sunt considerate de către analişti un barometru al opiniei publice, iar faptul că Partidul Comuniştilor a pierdut Primăria Chişinău, dar şi conducerea mai multor raioane la alegerile din 2007 a fost perceput ca o ameninţare pentru această formaţiune, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2009.

Opoziţia a preluat o primărie cu datorii mari, cu un sector termoenergetic problematic şi cu relaţii tensionate cu structurile centrale ale statului şi întreprinderile municipale, controlate de autorităţile comuniste. De la preluarea mandatului, liberalul Dorin Chirtoacă a avut numeroase probleme cu autorităţile comuniste.

La sfârşitul anului trecut, întreprinderea de stat furnizoare de căldură şi apă caldă Termocom a sistat livrarea apei calde către consumatorii din Chişinău şi, în acelaşi timp, a lăsat în frig şi primăria.

Este vorba despre hotărâri judecătoreşti încă din 1995 şi până în prezent, deci peste 13 ani. Dorin Chirtoacă, primarul Chisinaului

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite