Primar afgan ucis cu explozibilul din turban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ghulam Haidar Hameedi, primarul oraşului Kandahar (sud-estul Afganistanului), a fost ucis într-un atentat comis de un kamikaze ce-şi ascunsese explozibilul în propriul turban.

El devine astfel, în mai puţin de două săptămâni, cea de-a doua figură politică marcantă afgană care-şi pierde viaţa în urma unui atentat. La 12 iulie, Ahmed Wali Karzai, fratele vitreg al preşedintelui Hamid Karzai, a fost omorât de una dintre gărzile sale de corp.

Potrivit televiziunii Al Arabiya, bomba din turban a fost detonată în timp ce Hameedi discuta cu teroristul „deghizat" într-un localnic, pe tema unui diferend funciar. Este pentru prima dată când luptătorii kamikaze recurg la un asemenea mod de operare, a precizat postul Al Arabiya.

Primarul din Kandahar mai fusese vizat de o bombă, în 2009, care a explodat în apropiere de maşina sa, fără să facă victime însă.
De obicei, teroriştii kamikaze folosesc centuri „burduşite" cu exploziv, dar acestea sunt uşor detectabile, astfel că sunt nevoiţi să inventeze noi modalităţi de a înşela vigilenţa forţelor de securitate.

Turbanul exploziv folosit în acest atentat se adaugă astfel „pantofilor-capcană" ai lui Richard Reid (care în 2001 ar fi vrut să-i detoneze într-un avion american), sau supozitorulul exploziv ce ar fi urmat, în august 2009, să-l ucidă pe adjunctul ministrului saudit de Interne, prinţul Mohamed Ben Nayef. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite