VIDEO Prima planetă "locuibilă" în afara Terrei: Gliese 581d

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planeta Gliese 581d, aflată la o distanţă de 20 de ani lumină de Terra, este considerată "prima planetă locuibilă în afară de Pământ", potrivit cercetărilor efectuate de un grup de oameni de ştiinţă şi publicate într-o revistă de specialitate.

Studiul publicat în revista Astrophysical Journal Letters sugereaza că Planeta Gliese 581d ar putea susţine viaţa, având condiţii asemănătoare cu cele de pe Terra. Distanţa până la ea o face, pentru moment, inaccesibilă.

Atmosfera de pe Gliese 581d este foarte asemănătoare cu cea de pe Terra şi e suficient de caldă pentru a avea oceane, nori şi ploi.

Planeta nu are zile, nici nopţi, pe o parte este în permanenţă zi, în timp ce pe cealaltă parte este în permanenţă noapte, au spus autorii studiului. Logic ar fi ca partea întunecată să fie îngheţată, însă Planeta orbitează în jurul stelei roşii pitici Gliese, care o încălzeşte suficient de mult încât să existe apă sub formă lichidă. Pentru că are cerul roşu, lumina ar fi în permanenţă un apus roşiatic, au precizat cele două echipe de la Centre National de la Recherche Scientifique, conduse de Robin Wordsworth şi Francois Forget, în colaborare cu Laboratorul de Astrofizică din Bordeaux.

image

Orice om s-ar simţi dublu în greutate pe Gliese 581d, pentru că planeta are o gravitaţie de două ori mai mare decât cea de pe Pământ.

Ca dimensiune, Gliese 581 d este de doua ori mai mare decât Pământul şi are o masă de 7 ori mai mare, potrivit studiului.

Faţă de condiţiile de viaţă de pe Terra, Gliese 581d primeştemai puţină energie din partea stelei în jurul căreia orbitează, ceea ce rezulta într-o atmosferă cu o concentraţie mai mare de dioxid de carbon (CO2) decât de oxigen, dar capabila sa susţină viaţa, spun cercetătorii.

Când ajungem la ea?

Cea mai mare problemă este distanţa. Planeta este prea departe pentru a putea fi explorata pentru moment. Ne-ar lua sute de mii de ani să ajungem la ea. Cei 20 de ani lumină care despart Terra de Gliese 581d reprezintă o distanţă infimă la scară galactică, însă, cu tehnologia de care dispunem acum, ne-ar lua aproximativ 300.000 de ani sa ajungem în acel sistem solar.

Citeşte aici studiul original, în limba engleză, în format PDF

În toamna anului 2010 a fost descoperită planeta Gliese 581g, o soră a Gliese 581d, despre care la fel s-a spus că ar putea să fie locuibilă.

Urmăreşte un documentar National Geographic despre planeta Gliese 581d:

Mai citeşte şi:

Un astrofizician contrazice teoriile existenţei extratereştrilor: Condiţii de viaţă ca pe Terra nu mai există

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite