"Prietenia", blocată în conductele ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia şi-a redus în decursul săptămânii trecute de două ori cantitatea de petrol exportată în Cehia prin oleoductul "Drujba" (Prietenia), informează cotidianul rus "Kommersant", care

Rusia şi-a redus în decursul săptămânii trecute de două ori cantitatea de petrol exportată în Cehia prin oleoductul "Drujba" (Prietenia), informează cotidianul rus "Kommersant", care citează un oficial de la Praga.

Ca urmare a reducerii cantităţii de petrol importate, Cehia a fost nevoită să recurgă la rezervele de stat.

Moscova şi-a diminuat exporturile de petrol începând de marţi, ziua în care Praga a semnat cu Washingtonul acordul privind instalarea unei staţii radar americane, una dintre componentele scutului antirachetă din Europa Centrală.

Componentele militare din Cehia ar urma să fie cuplate cu cele ce ar putea fi instalate în Polonia, dacă Varşovia va ajunge la un acord cu Washingtonul.

Gesturi copilăreşti

Presa cehă susţine că gestul Rusiei reprezintă un act de răzbunare la adresa acordului dintre Praga şi Washington. Ministrul industriei de la Praga declarase iniţial, anticipând gestul ruşilor, că ar fi o "copilărie" ca Moscova să acţioneze astfel la acordul ceho-american.

Decizia Moscovei oferă noi garanţii celor care acuză Kremlinul că îşi foloseşte resursele energetice ca un instrument în politica externă.

Relaţiile dintre cele două părţi par tot mai reci, cu atât mai mult cu cât ruşii au refuzat să comenteze în vreun fel reducerea cantităţii de petrol ce tranzitează "Prietenia".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite