Prezenţa la vot ţine de genetică?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorii unui studiu efectuat de cercetătorii din SUA asupra comportamentului uman susţin că interesul pentru politică este ereditar Oamenii moştenesc motivaţia de a vota sau de a se

Autorii unui studiu efectuat de cercetătorii din SUA asupra comportamentului uman susţin că interesul pentru politică este ereditar

Oamenii moştenesc motivaţia de a vota sau de a se implica în viaţa politică. Aceasta este concluzia unui recent studiu sociogenetic efectuat de experţi din SUA.

Descoperirea motivaţiilor care influenţează comportamentul uman i-a preocupat dintotdeauna pe cercetătorii ştiinţifici. În ultima vreme, aceştia au identificat din ce în ce mai multe gene responsabile pentru acţiunile oamenilor. Ultima descoperire se referă la decizia de a merge sau nu la vot.

"Rezultatele noastre arată că putem moşteni o genă a participării la viaţa politică", susţin autorii unui nou studiu. James Fowler şi Christopher Dawes, de la Universitatea San Diego din California, şi Laura Baker, de la Universitatea California de Sud, au efectuat trei tipuri de teste comparative privitoare la comportamentul politic pe un eşantion de 396 de gemeni identici şi neidentici din Los Angeles şi asupra a 806 gemeni de pe întreg teritoriul SUA.

Două gene ne trimit sau nu la urne

Concluzia acestui studiu publicat în American Political Science Review din luna mai arată că genele sunt în proporţie de 53% printre factorii care motivează participarea la vot şi la viaţa politică. Rezultatele referitoare la gemenii identici au arătat că este foarte uşor de prezis comportamentul participativ al celui de-al doilea geamăn în raport cu primul.

"Motivaţia de a vota este transmisibilă", susţine James Fowler, care a mai efectuat şi alte studii genetice şi comportamentale.

Cercetătorii de la Universitatea San Diego şi de la California de Sud vor publica în curând un articol în care identifică trei dintre cele 25.0000 de gene umane care ar putea motiva participarea la viaţa cetăţii. În privinţa mersului sau nu la urne - la alegeri - sunt implicate genele MAOA şi 5HTT, ambele fiind în legătură cu un neurotransmiţător cerebral, serotonina, care generează buna dispoziţie, sociabilitatea şi încrederea.

53%

- reprezintă proporţia genelor printre factorii care motivează participarea la vot şi la viaţa politică

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite