Preţul petrolului, sensibil la mişcările Ankarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensiunile din Orientul Mijlociu au cântărit mult în preţul petrolului din ultimele două săptămâni şi au dus la scumpiri cu până la 10%. Şi cum ele se produc pe fondul unui dolar

Tensiunile din Orientul Mijlociu au cântărit mult în preţul petrolului din ultimele două săptămâni şi au dus la scumpiri cu până la 10%. Şi cum ele se produc pe fondul unui dolar devalorizat, a unei cereri tot mai mari şi a creşterii timide a producţiei de petrol în ţările OPEC, nu este de mirare că zilele trecute petrolul a atins de mai multe ori cotaţii-record.

Miercuri, imediat după votul parlamentului de la Ankara, preţul petrolului pentru noiembrie a urcat la New York Mercantile Exchange până la 89 de dolari pe baril, un nivel niciodată atins până acum. Cantitatea de petrol produsă de Irak este în realitate mică, în ciuda faptului că aici se află cea de-a treia mare rezervă de petrol din lume, după cele din Arabia Saudită şi Iran.

Cea mai mare conductă care leagă oraşul Kirkuk, din sudul Kurdistanului irakian, de Turcia a fost închisă pentru lungi perioade de la invadarea Irakului, în 2003, şi până acum. Ce umflă preţul petrolului este însă temerea că un conflict între turci şi kurzi s-ar putea agrava şi ar putea pune în pericol producţia unei regiuni mai extinse - Irak, Iran, Kuwait şi Arabia Saudită, care furnizează în total 20% din livrările mondiale de petrol.

Pragul de 100 de dolari pe baril, tot mai aproape

Totuşi, după atingerea pragului de 89 de dolari pe baril, preţul a început să scadă, mai ales că SUA au raportat stocuri mai mari decât se anticipase. Ieri după-amiază, petrolul pentru noiembrie se tranzacţiona undeva în jurul valorii de 87,4 dolari pe baril. Analiştii nu sunt însă prea optimişti şi cred că preţul va continua să crească şi va atinge pragul de 100 de dolari pe baril, mai ales din cauza cererii mondiale tot mai mari.

Cartelul producătorilor de petrol, OPEC, este tot mai mult presat să facă ceva pentru a stabiliza preţul.
A acceptat în septembrie să majoreze, începând de luna viitoare, producţia cu 500.000 barili de petrol pe zi, dar criticii consideră că nu este suficient. Acum, unul din membrii cartelului spune că grupul ar putea lua din nou în considerare mărirea producţiei, ca să forţeze o scădere a preţului petrolului. (Alexandra Diaconu)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite