Presiuni ungare asupra Slovaciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, s-a dus ieri la Bratislava. Oficial, pentru "a cunoaşte mai  bine cum trăiesc maghiarii din Slovacia". De aceea, el s-a întâlnit numai cu reprezentanţi ai populaţiei maghiare.

Într-un interviu acordat cotidianului slovac "Pravda", Schmitt a remarcat că "Slovacia este singura ţară care nu primeşte pozitiv adoptarea unei a doua cetăţenii". El a apreciat drept " fără precedent în Europa faptul că prin solicitarea cetăţeniei maghiare, oamenii îşi pierd cetăţenia iniţială şi drepturile sociale. Din acest punct de vedere, înţeleg de ce maghiarilor de-aici le este puţin teamă", a afirmat Schmitt.

Îndemn pentru maghiari

Preşedintele ungar i-a îndemnat pe maghiari "să-şi întărească legăturile cu patria-mamă, la care ar contribui şi adoptarea cetăţeniei ungare, în cazul în care demersul nu contravine legilor statului în care trăiesc". Schmitt şi-a exprimat speranţa că Bratislava îşi va atenua poziţia severă adoptată ca reacţie la legea dublei cetăţenii din Ungaria şi a respins orice fel de presupunere privind eventualele pretenţii teritoriale ale părţii ungare.

Declaraţiile preşedintelui Ungariei au fost făcute în momentul în care în coaliţia guvernamentală slovacă (din care face parte şi partidul maghiaro-slovac „Most-Híd") se desfăşoară dezbateri intense cu privire la dubla cetăţenie, încheiate deocamdată în coadă de peşte. Toate partidele guvernamentale sunt de acord să renunţe la legislaţia introdusă de fostul guvern Fico (pierderea automată a cetăţeniei slovace atunci când este solicitată o altă cetăţenie).

Problema spinoasă este limitarea unor drepturi ale celor care vor dispune de dublă cetăţenie. Un amendament propus de KDH, Mişcarea  Creştin Democrată,  prevede că numai cetăţenii slovaci ar putea ocupa funcţii în sectorul public, cum ar fi poliţia, serviciile secrete, justiţia, corpul de gardieni ai închisorilor, poliţia feroviară sau Autoritatea Naţională de Securitate, relatează publicaţia "Slovak Spectator".

Bela Bugar, liderul partidului „Most- Híd" , consideră discriminatoriu acest amendament. El este de acord cu excluderea celor cu dublă cetăţenie din posturi care permit accesul la informaţii confidenţiale, dar nu şi din armată sau poliţie, scrie agenţia slovacă TASR. Problema va fi reluată la nivelul specialiştilor partidelor din coaliţie. Decizia definitivă se va lua în februarie.

Drept de vot pentru toţi maghiarii

Negocierile nu vor fi facilitate de ultimele declaraţii făcute de Laszló Köver, preşedintele Parlamentului ungar. La recenta reuniune a Forumului deputaţilor maghiari din Bazinul carpatic, desfăşurată la Budapesta, el a arătat că "intenţia majorităţii leguitorilor este ca, în procesul modificării legii electorale, să se introducă dreptul de vot pentru toţi cetăţenii maghiari. Compatrioţii noştri care trăiesc în străinătate vor putea vota la alegerile din ţară", a precizat el, citat de "Nepszabadsag".


În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite