Preşedinţia UE, nesigură pe mâna Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dată cu apropierea datei de 1 ianuarie 2011, când preşedinţia UE va fi preluată pentru şase luni de Ungaria, numeroase semnale venite de la Bruxelles indică o  profundă nelinişte şi îngrijorare faţă de ceea ce se întâmplă la Budapesta şi care, potrivit analiştilor, ar putea contraveni modului în care funcţionează instituţiile europene.

Astfel, comentează cotidianul "Nepszabadság", Bruxelles-ul a fost neplăcut surprins de eşecul de astă vară al misiunii Comisiei Europene şi al FMI de la Budapesta. A fost deranjat şi de declaraţiile contradictorii legate de situaţia economică a ţării. De asemenea, a atârnat greu în balanţă schimbarea, cu patru luni înaintea preluării preşedinţiei, a lui Gabor Ivan, delegatul permanent al Ungariei la UE, un demers care contravine uzanţelor europene. Pentru a îndeplini programul preşedinţiei troicăi Spania- Belgia- Ungaria, este nevoie de un personal stabil care să cunoască problemele.

Luni de zile, persoana desemnată în locul lui Ivan nu şi-a ocupat funcţia şi a venit doar în vizită la instituţiile europene, astfel că multe proceduri au fost blocate.

În plus, noul guvern de la Budapesta a făcut schimbări masive de personal în diferite ministere implicate activ în punerea în aplicare a programelor UE. Mai ales printre oameni care participau la reuniunile de lucru de la Bruxelles tocmai când urma ultima etapă a pregătirii pentru preluarea preşedinţiei. Comisia Europeană a sperat că o dată cu schimbarea lui Gabor Ivan, lucrurile se vor linişti dar, recent, György Matolcsy, ministrul Economiei, l-ar fi anunţat pe ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, că-şi schimbă aproape întreg personalul din ministerul pe care-l coordonează. Dispariţia echipei de finanţişti care îşi stabilise relaţii foarte bune la UE şi care în prima jumătate a anului viitor trebuia să răspundă de implementarea programelor economice europene este considerată de analişti, atât din Ungaria cât şi din UE, o măsură inexplicabilă, o lovitură dată bunului mers al preşedinţiei ungare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite