Preşedintele yemenit, la un pas de moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul contestat de la Sanaa a fost rănit în atacul dat de opoziţie asupra reşedinţei rezidenţiale. Preşedintele yemenit Ali Abdallah Saleh şi premierul său Ali Mohamed Moujawar au fost răniţi, ieri, în urma unui tir de obuze care a vizat palatul prezidenţial din Sanaa.

Asaltul a survenit după ce trupele guvernamentale au atacat la rândul lor reşedinţa unui lider tribal ostil guvernului. „Preşedintele Saleh a fost uşor lovit la cap", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Congresului Popular General, partidul aflat la putere. În atac şi-au mai pierdut viaţa patru ofiţeri ai Gărzii Republicane.

Confruntări armate în Sanaa

După o scurtă perioadă de acalmie , capitala yemenită a fost, ieri, teatrul celor mai violente confruntări de la criza provocată de refuzul preşedintelui Saleh de a semna acordul de tranziţie propus de monarhiile din Golf. Lupte grele s-au dat între forţele guvernamentale şi susţinători ai liderului tribal Sadek-Ahmar. După o scurtă perioadă de linişte, confruntări violente cu arme grele au iz­­­bucnit în jurul complexului Hassabah, unde se află un alt şef tribal, Hached Sadek Al-Ahmar şi Palatul Prezidenţial.

Canalul de televiziune al opoziţiei yemenite anunţase chiar moartea preşedintelui, dar postul Al-Arabiya a dezminţit informaţia. Mai mult, televiziunea de stat yemenită anunţa o conferinţă de presă a lui Saleh. Preşedintele Parlamentului a fost, de asemenea, rănit şi se află în stare critică, potrivit serviciilor de securitate. Un purtător de cuvânt al partidului preşedintelui l-a acuzat pe liderul tribal Sadek Al-Ahmar că ar fi responsabil de acest atac.

Luptele s-au extins în întreaga capitală. Garda Republicană, corp de elită al armatei yemenite, a bombardat intens reşedinţa unui alt demnitar tribal, şeicul Hamid Al-Ahmar, din sudul capitalei Sanaa. Sediul companiei aeriene Yemenia, care se învecinează cu reşedinţa şeicului Ahmar, a fost distrus după ce a luat foc în urma luptelor. În plus, trei obuze au explodat în faţa Universităţii din Sanaa, locul de desfăşurare al protestelor anti-Saleh. Poziţiile primei divizii de blindate au fost deasemenea vizate de obuze. Forţele generalului Ahmar au rămas departe de luptele dintre forţele guvernamentale şi luptătorii tribali. Potrivit Reuters, atacul de ieri a marcat o nouă escaladare a revoltei declanşate în ianuarie împotriva regimului de trei decenii al preşedintelui Saleh.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite