Preşedintele georgian, condamnat la coabitare cu un miliardar prorus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a recunoscut înfrângerea partidului său la recentele alegeri legislative. Conform rezultatelor preliminare, legislativele de luni au fost câştigate de coaliţia de şase partide de opoziţie, „Visul georgian“, condusă de miliardarul prorus Bidzina Ivanişvili.

„Este clar că «Visul georgian» a obţinut majoritatea la alegerile legislative", a afirmat Saakaşvili într-un discurs televizat. „Aceasta înseamnă că majoritatea parlamentară trebuie să formeze un nou guvern, iar eu, în calitate de preşedinte, conform Constituţiei, voi facilita procesul astfel încât noul guvern să înceapă să lucreze", a adăugat liderul de la Tbilisi.

După numărarea buletinelor în 25% din secţiile de votare, „Visul georgian" a obţinut 53,19% din sufragiile exprimate, în timp ce Mişcarea Naţională Unită a lui Saakaşvili a fost votată de 41,51% din alegători. Georgia are un sistem electoral mixt, 77 de parlamentari fiind aleşi pe liste de partid, iar ceilalţi 73 prin scrutin majoritar. Partidul cu 76 sau mai multe locuri de parlamentar are dreptul să desemneze premierul.

Pentru a câştiga aceste alegeri legislative, miliardarul Bidzina Ivanişvili a făcut promisiuni de „vis" alegătorilor georgieni: acordarea unei sume de 500 de dolari pentru fiecare familie georgiană în următorii patru ani; un buget de 1,5 miliarde de dolari pentru asigurările de sănătate prin care va acorda gratuitate pentru toţi georgienii; direcţionarea a peste două miliarde de dolari către mediul rural.

Zile grele pentru Saakaşvili

O coabitare a celor doi lideri pentru anul rămas din mandatul prezidenţial al lui Saakaşvili este un scenariu greu de imaginat, scrie „New York Times".

Animozitatea dintre cei doi este mare. Saakaşvili l-a acuzat pe rivalul său că serveşte interesele Kremlinului şi că intenţionează să plaseze din nou Georgia sub dominaţia rusă. Ivanişvili susţine însă că doreşte ca Georgia să adere la NATO şi că va continua politica de apropiere faţă de această organizaţie.

Totodată, el îi reproşează actualului preşedinte că a instaurat un regim autoritar şi îl acuză că este vinovat pentru războiul cu Rusia din 2008. Ivanişvili a primit la alegeri şi sprijinul puternicei Biserici Ortodoxe Georgiene, care îşi doreşte apropierea de Biserica Ortodoxă a Rusiei.

Rezultatele încă incerte şi un rezultat final posibil la fel de incert au reprezentat un şoc pentru pieţele financiare. Acţiunile Băncii Georgiei, singura listată pe bursele internaţionale, au scăzut luni cu 2,6%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite