Preşedintele ecuadorian denunţă ”ameninţările grosolane” ale Londrei în cazul Assange

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ecuadorian Rafael Correa a denunţat, sâmbătă, "ameninţările grosolane" ale Marii Britanii în legătură cu posibilitatea ca poliţia britanică să intre în ambasada Ecuadorului la Londra pentru a-l aresta pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, care s-a refugiat în acest loc, relatează AFP.

"Niciodată, cel puţin cât eu voi fi preşedinte, Ecuadorul nu va accepta ameninţări ca cele proferate de Marea Britanie în această săptămână într-un mod total grosolan, lipsit de respect şi inacceptabil", a declarat Correa, la Loja (420 de km sud de capitala Quito).

"Nu vom ceda nimic în privinţa suveranităţii noastre. Respectăm pe toată lumea, căutăm întotdeauna dialogul, însă în final noi suntem cei care decidem, exercitându-ne suveranitatea. Vom lua decizii demne şi suverane", a subliniat el.

Ecuadorul "respinge în cel mai energic mod această ameninţare inacceptabilă şi intolerabilă", a insistat Correa.

Anterior, ministrul ecuadorian de externe, Ricardo Patino, declara că există în continuare riscul la poliţia britanică să intre în ambasada Ecuadorului la Londra pentru a-l aresta pe Julian Assange, amintește Agerpres.

"Ameninţarea persistă, deoarece nu a existat nicio negare a acestei ameninţări", a afirmat şeful diplomaţiei ecuadoriene într-o declaraţie publicată pe site-ul oficial al guvernului de la Quito.

Miercuri, cu o zi înaintea anunţului făcut de Ecuador că îi va acorda azil ciber-militantului australian, Ecuadorul a precizat că a fost informat de autorităţile britanice de posibilitatea ca Julian Assange, care ar trebui extrădat în Suedia, să fie arestat în ambasada ecuadoriană.

În cursul unei discuţii de miercuri cu responsabili ecuadorieni, însărcinatul britanic cu afaceri la Quito le-a atras interlocutorilor săi atenţia asupra existenţei unei legi britanice din 1987 care prevede că ambasadele îşi pot pierde inviolabilitatea în anumite cazuri. Ecuadorul a protestat puternic împotriva acestei eventualităţi. Londra a dat, joi, asigurări la cel mai înalt nivel că nu se pune problema unei intruziuni în ambasadă.

Însă, în opinia autorităţilor ecuadoriene, care susţin că au primit un document scris ce evocă posibilitatea unei intruziuni, ameninţarea încă persistă deoarece, potrivit lui Ricardo Patino, "nu există niciun al document care să nege primul document" şi nici "scuze pentru ameninţarea proferată".

Julian Assange a cerut şi obţinut azil politic din partea Ecuadorului pentru a se sustrage extrădării de către Marea Britanie în Suedia, unde este acuzat de agresiune sexuală şi viol.

Fondatorul WikiLeaks se teme că, după o extrădare în Suedia, ar fi trimis ulterior în SUA pentru a răspunde acuzaţiilor de spionaj după divulgarea de către site-ul său a 250.000 de documente diplomatice secrete americane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite