Preşedintele Ungariei, suspectat de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pal Schmitt, preşedintele Ungariei, fost membru al echipei olimpice de scrimă a Ungariei şi ani de zile reprezentantul ţării în Comitetul Internaţional Olimpic, deţine  şi un titlul de doctor în domeniul educaţiei fizice.

Potrivit săptămânalului economic HVG.hu., el este suspectat de plagiat. Se pare, scrie revista, că o mare parte a disertaţiei lui de doctorat, scrisă în 1992, „Olimpismul.Problemele economice ale Jocurilor Olimpice", (215 pagini), ar corespunde, aproape cuvânt cu cuvânt, cu textul elaborat încă în anii '80 de un cercetător bulgar în domeniul sportului.

Este vorba de aproximativ 180 de pagini din lucrarea scrisă în limba franceză de Nikolai Gheorghiev, „Analyse du programme olympique des Jeux d'Olimpiade". În afara părţilor folosite fără modificări, Schmitt a rezumat alte părţi, le-a prelucrat, le-a simplificat, dar nu a menţionat niciodată sursa. Doar 35 de pagini din disertaţie, se arată în revistă, ar fi scrise de el. Revista citează şi reglementările Institutului de Educaţie Fizică în cazul descoperirii plagiatului - anularea lucrării şi retragerea titlului de doctor.

Într-un comunicat, Administraţia Prezidenţială respinge acuzaţiile, arătând că disertaţia a primit calificativul „magna cum laude", de la o comisie compusă de cunoscuţi profesori universitari.  În comunicat se precizează totuşi că Schmitt l-a cunoscut bine pe Gheorghiev cu care a colaborat la elaborarea lucrării, ambii folosind aceleaşi surse (documente ale şedinţelor Comitetului Internaţional Olimpic). 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite