Preşedintele Greciei, "îngrozit" de "pericolul care ameninţă ţara"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului grec Carolos Papoulias s-a declarat "îngrozit" de "pericolul" instabilităţii politice care ameninţă Grecia, potrivit unor stenograme publicate marţi din cursul unei întâlniri cu liderii principalelor trei partide, relatează AFP.

Primindu-i duminică pe liderii conservator, socialist şi al stângii radicale, într-o încercare eşuată de a-i determina să încheie un acord guvernamental, Papoulias a subliniat că "pericolul este real" pentru ţară, potrivit acestor stenograme oficiale.

El a invocat avertizări ale premierului în exerciţiu Lucas Papademos, guvernatorului Băncii Greciei şi ministrului Finanţelor asupra "situaţiei rezervelor financiare ale ţării şi pericolului prăbuşirii sistemului bancar, în cazul în care cetăţenii continuă retragerile, din cauza insecurităţii situaţiei politice create".

"Eu cred că timpul este împotriva noastră. Şi sunt îngrozit la ideea problemelor pe care va fi nevoită să le înfrunte ţara luni, joi, vineri", a adăugat şeful statului, cu o funcţie în principal onorifică, încheind reuniunea. El s-a declarat dezamăgit de interlocutorii săi, relevând că aştepta de la ei o "discuţie mai avansată".

În timp ce impasul în formarea unui Executiv continuă, în urma alegerilor de la 6 mai care nu au condus la formarea unei majorităţi a vreunui partid şi care au respins politicile de austeritate, Papoulias urmează să îi reunească din nou, la ora 11.00 GMT (14.00, ora României), pe principalii actori politici, cu scopul de a încerca să le obţină acordul pentru un Cabinet "de personalităţi", pe care l-a propus ca ultimă soluţie luni seara.

Incident de rău augur

Dar un incident, considerat de presă de rău augur în privinţa acestei întâlniri, s-a petrecut în timpul nopţii de luni spre marţi, între serviciile lui Papoulias şi Panos Kammenos, liderul noii formaţiuni popular-naţionaliste a grecilor independenţi.

Cu scopul de a depăşi opoziţia stângii radicale din Syriza faţă de formarea unei coaliţii, Papoulias l-a invitat în vederea unei consolidări a reuniunii de marţi după-amiază şi urma să îl întâlnească anterior, în privat, la ora 10.00 GMT (13.00, ora României).

Kammenos va participa la reuniunea cu ceilalţi lideri, însă prima întâlnire privată a fost, până la urmă, anulată, a anunţat preşedinţia, citată de AFP, fără să precizeze motivele acestei hotărâri.

Orgolii păguboase

Kammenos a dezminţit, în noaptea de luni spre marţi, că s-a declarat pregătit să susţină un Cabinet de criză "pentru câteva luni", dacă în joc se află soarta ţării, aşa cum sugerează stenogramele date publicităţii de preşedinţie, care, ulterior, şi-a menţinut versiunea.

Grupul lui Kammenos, un fost conservator care se opune austerităţii şi care a declarat înainte de alegeri că ar prefera mai degrabă să "moară" decât să coopereze cu fostul său partid şi cu socialiştii, dispune de 33 de mandate de deputaţi din totalul de 300, care s-ar putea dovedi preţioase pentru conservatori şi socialişti, aliaţi în cadrul Guvernului în exerciţiu, care dispun de 149 de deputaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite