Preşedintele „Yes, we can!“ şi lupta de clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Barack Obama a dat tonul campaniei pentru realegere, atacând inegalitatea sistemului de impozitare. El promite să-i facă pe milionari să plătească impozite mai mari.

În cel de-al treilea discurs despre starea Uniunii de când este preşedinte, Barack Obama  a subliniat importanţa unei economii care să funcţioneze pentru toată lumea, pledând din nou pentru o creştere a impozitelor pentru cei bogaţi.

„Putem construi o ţară în care unui număr tot mai mic de oameni le merge într-adevăr bine, în timp ce un număr tot mai mare de americani abia se descurcă, sau putem avea o economie în care toată lumea beneficiază de un tratament corect, toată lumea îşi plăteşte partea care i se cuvine, toată lumea joacă după aceleaşi reguli", a spus preşedintele american. „Miza nu o reprezintă nişte valori democrate sau republicane, ci nişte valori americane. Trebuie să le recâştigăm", a subliniat şeful Casei Albe.

Impozite mai mari pentru bogaţi

Obama a pledat din nou pentru „regula Buffet", care susţine că milionarii nu trebuie să plătească impozite mai mici decât muncitorii obişnuiţi. Numele regulii vine de la milionarul Warren Buffet, care a susţinut că nu este normal ca secretara sa să aibă o rată de impozitare mai mare decât a sa. Secretara lui Buffet, Debbie Bosanek, a urmărit discursul preşedintelui despre starea Uniunii împreună cu prima-doamnă, Michelle Obama, din galeria Congresului.

Propunerea lui Obama este ca pentru cei care câştigă sub 250.000 de euro să nu existe o creştere a impozitării, dar „dacă faci peste un milion de euro pe an, atunci n-ar trebui să plăteşti impozite mai mici de 30%". „A cere unui milionar să plătească cel puţin la fel de mult ca secretara sa, pentru majoritatea americanilor, ar fi o chestiune de bun-simţ", a subliniat preşedintele. Republicanii au respins constant apelurile lui Obama de a introduce impozite mai mari pentru cei bogaţi şi îl acuză că vrea să fie reales exploatând diferenţele de clasă.

Descurajarea relocalizării

Preşedintele a propus şi o reformă fiscală care să facă mai puţin atractivă pentru companiile americane delocalizarea peste Ocean. Şeful Casei Albe le ceruse de curând companiilor americane „să se întoarcă acasă". „În prezent, întreprinderile obţin reduceri de impozite atunci când îşi delocalizează locurile de muncă şi profiturile în străinătate. În paralel, cele care optează să rămână în America sunt afectate de unul dintre cele mai ridicate niveluri de impozitare din lume", a adăugat Obama.

Liderul american a afirmat că Statele Unite sunt „tot mai puternice" şi s-a declarat hotărât să împiedice o revenire la politicile care, în opinia sa, au condus la actuala criză economică. „Am progresat prea mult pentru a da înapoi. Atât timp cât voi fi preşedinte, voi coopera cu oricine din Congres, cu scopul de a capitaliza acest avânt", a promis Obama. „Economia Statelor Unite este pe cale să-şi revină după recesiunea din anii 2007-2009, deşi rata şomajului rămâne la 8,5%. Intenţionez să mă folosesc de dreptul de veto şi mă voi opune oricărui efort de a ne reîntoarce la aceleaşi politici care au adus în prim-plan această criză economică", i-a avertizat el pe rivalii republicani.

În domeniul energiei, Barack Obama vrea ca Executivul să creeze o hartă pentru dezvoltarea gazelor de şist, mizând pe crearea a peste 600.000 de locuri de muncă până la sfârşitul acestui deceniu. În ceea ce priveşte comerţul, va finanţa companiile americane pentru a le pune pe picior de egalitate cu cele din ţări precum China, care oferă o „finanţare neloială a exporturilor" pentru a-i ajuta pe exportatori.

Preşedintele va trimite, de asemenea, o propunere Congresului pentru a permite americanilor să obţină noi credite ipotecare, însă mai ieftine şi cu condiţia ca termenul plăţilor să fie respectat. În ceea ce priveşte deficitul şi infrastructura, Barack Obama vrea să folosească jumătate din banii alocaţi prezenţei militare în Irak şi Afganistan pentru a achita datoriile SUA, în timp ce cealaltă jumătate va merge în investiţiile în infrastructură, drumuri şi căi ferate. În următoarele trei zile, liderul de la Casa Albă va merge în cinci state americane pentru a le expune programul său, state care s-ar putea dovedi cruciale pentru realegerea sa: Iowa, Michigan, Arizona, Nevada şi Colorado.

Pirateria chineză

Preşedintele american, Barack Obama, a promis că va combate şi mai mult atât pirateria de origine chineză, cât şi concurenţa neloială atribuită acestei ţări, anunţând crearea unui organism specializat pentru cazuri de contencios comercial.

Politica externă

Barack Obama nu a lăsat de-o parte nici realizările sale în domeniul politicii externe. El şi-a luat angajamentul ca Statele Unite să rămână „naţiunea indispensabilă" atât timp cât el va fi la Casa Albă. Preşedintele american a minimalizat şi criticile privind politica faţă de Iran şi şi-a luat angajamentul să facă tot ceea ce este nevoie pentru a se asigura că Teheranul nu va obţine niciodată un arsenal nuclear.

„Să nu existe îndoieli: America este hotărâtă să împiedice Iranul să obţină arma nucleară şi nu retrag nicio opţiune de pe masă pentru a obţine acest obiectiv", a subliniat şeful Casei Albe. Obama a răspuns şi acuzaţiilor republicanilor potrivit cărora a provocat o deteriorare a relaţiilor SUA cu Israelul, spunând că Statele Unite au un „angajament de fier faţă de securitatea Israelului".

"Dacă câştigimai mult de un milion de dolari pe an, trebuie să plăteşti cel puţin 30% impozit.''
Barack Obama preşedintele SUA

Presa: „Discurs populist"

„Marile idei pe care le-a prezentat preşedintele în discursul despre starea Uniunii sunt mai degrabă o justificare a unui posibil nou mandat şi o prezentare a priorităţilor unei a doua administraţii Obama", scrie „Washington Post". „Cea mai nouă şi măreaţă idee a fost cuantificarea exactă a aşa-numitei reguli Buffett. Ce efecte ar avea o asemenea măsură la bugetul de stat nu ştim, nu o ştie nici stafful lui Obama", subliniază cotidianul.

„New York Times" scrie că „mulţi americani sunt dezamăgiţi de starea economiei şi de ceea ce a reuşit să facă Obama, dar preşedintele a încercat să arate că au avut loc schimbări pozitive în ţară de la sosirea sa la putere".

„ Wall Street Journal" notează că Barack Obama a prezentat o „viziune populistă a statului şi a economiei". „Cele mai multe dintre propunerile lui sunt în totală contradicţie cu cele ale republicanilor care sunt majoritari în Congres şi din această cauză au puţine şanse să treacă", notează publicaţia. Site-ul Politico scrie că discursul despre starea Uniunii ţinut de preşedintele Barack Obama în Congres este unul „populist reticent". „Preşedintele a fost întotdeauna reticent la lupta de clasă, dar discursul său a arătat că el mizează de data aceasta pentru realegerea sa pe un mesaj populist".

Săptămânalul neo-conservator „The Weekly Standard"  a făcut un colaj în care arată „vestea bună" este că discursul de anul acesta al preşedintelui Obama preia multe pasaje din cele de anii trecuţi.

Europa, pe post de sperietoare în campanie

Criza din zona euro se agravează şi trage în jos şi economia mondială, a avertizat Fondul Monetar Internaţional, care a redus prognoza de creştere pentru economia globală de la 4% la 3,3%. FMI a prognozat că economia UE se va contracta în acest an cu 0,1%, trasă în jos de o scădere de 0,5% în zona euro.

În acest context, şefa FMI, Christine Lagarde, a cerut Europei să mărească fondul de salvare pentru a avea o centură de siguranţă în calea contagiunii. Dar principala piedică este cancelarul german, Angela Merkel, care refuză  să mărească contribuţia a Germaniei la Mecanismul European de Stabilitate (MES). „Nu poate exista o rezolvare a crizei fără Germania şi lipsa de iniţiativă va dăuna Germaniei", a fost atacul subtil al şefei FMI la adresa cancelarului german.

Lagarde spune că, „dacă în săptămânile următoare vor fi luate o serie de decizii corecte, nu numai în centrul zonei euro, dar şi în SUA, Japonia şi marile economii emergente, atunci sfârşitul anului 2012 va fi mai bun ca începutul", în caz contrar „riscăm să plonjăm din nou într-o situaţie asemeni celei din anii 1930".

Peste Ocean, unde a început campania electorală, Europa este folosită pe post de sperietoare. Mesajul republicanilor este „Europa este socialistă, înfumurată şi o ameninţare la adresa economiei globale". Mitt Romney, unul dintre candidaţii republicani bine plasaţi în cursa pentru nominalizare, a afirmat în cursul unei dezbateri că preşedintele Barack Obama vrea să transforme SUA într-un „stat european asistat". Chiar şi Obama critică Europa. „Atât timp cât criza euro rămâne nerezolvată,  economia globală va continua să sufere", avertizează Obama. Administraţia sa a cerut în mod repetat ca liderii europeni - în primul rând, cancelarul german Angela Merkel - să acţioneze mai hotărât.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite