UE a primit Premiul Nobel pentru Pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a primit Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012, informează AFP.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a fost primul care a reacţionat, vineri, la anunţul privind acordarea premiului Nobel pentru Pace pe 2012 Uniunii Europene, declarându-se "emoţionat" şi "onorat", relatează AFP.

"Sunt profund emoţionat şi onorat că UE a câştigat premiul Nobel pentru Pace", a afirmat Schulz pe contul său de Twitter, la scurt timp după anunţul Comitetului Nobel, la Oslo. Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost atribuit, vineri, Uniunii Europene, care a transformat un continent al războiului într-un continent al păcii, a anunţat Comitetul Nobel norvegian, confirmând oficial o informaţie dezvăluită cu puţin timp înainte de televiziunea publică NRK, informează AFP.

"UE şi strămoşii săi au contribuit de peste şase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa", a declarat la Oslo preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

Acest Nobel este atribuit pe fondul disensiunilor dintre statele europene, a căror solidaritate este pusă la grea încercare în prezent, economiile bogate din nord fiind reticente în a le veni în sprijin ţărilor din sud, asfixiate financiar de o datorie publică excesivă şi supuse unor cure de austeritate.

Rezultatele acestui test sunt încă în suspans dar acesta a dezvăluit deja fisuri profunde în edificiul european, opinia publică afirmând că Bruxelles-ul este adeseori absent şi prea birocratic.

"UE se confruntă în prezent cu dificultăţi economice grave şi tulburări sociale considerabile", a recunoscut Jagland.

"Comitetul Nobel norvegian vrea să se focalizeze pe ceea ce consideră rezultatul cel mai important al UE: lupta reuşită pentru pace, reconciliere, democraţie şi drepturile omului", a adăugat el, subliniind că aceasta a contribuit la transformarea Europei "dintr-un continent al războiului într-un continent al păcii".

În mod paradoxal, Norvegia, ţara gazdă a premiului Nobel pentru Pace, nu este membră UE.

Anul trecut, premiul a fost acordat unui trio feminin, liberienele Ellen Johnson Sirleaf şi Leymah Gbowee, şi yemenita Tawakkol Karman. În 2010, laureatul a fost disidentul chinez Liu Xiaobo, iar în 2009 + preşedintele american, Barack Obama.Instituţiile care au primit premiul Nobel pentru Pace

Instuţiile laureate cu Nobelul pentru Pace

Premiul Nobel pentru Pace, acordat vineri Uniunii Europene, a recompensat multe instituţii de la înfiinţarea sa în 1901, relatează AFP.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii deţine un record, după ce a câştigat ediţiile din 1917, 1944 şi 1963.

În 2001, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a obţinut pentru prima dată acest premiu, împreună cu secretarul său general din perioada respectivă, Kofi Annan.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi a primit distincţia de două ori, în 1954 şi 1981.

Lista instituţiilor recompensate este prezentată mai jos de AFP:

- 1904: Institutul de drept internaţional

- 1910: Biroul internaţional permanent al păcii

- 1917: Comitetul Internaţional al Crucii Roşii

- 1938: Oficiul internaţional Nansen pentru refugiaţi

- 1944: Comitetul Internaţional al Crucii Roşii

- 1947: Friends Service Council (The Quakers, fondat în Marea Britanie) şi American Friends Service Committee (The Quakers, fondat în Statele Unite).

- 1954: Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi

- 1963: Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi Liga societăţilor Crucii Roşii

- 1965: Fondul ONU pentru Copii (UNICEF)

- 1969: Organizaţia Internaţională a Muncii

- 1977: Amnesty International

- 1981: Înaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi

- 1985: Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear (IPPNW), o organizaţie înfiinţată de americanul Bernard Lown şi sovieticul Evgheni Ceazov

- 1988: Forţele ONU de menţinere a păcii

- 1995: Mişcarea antinucleară Pugwash

- 1997: Campania internaţională pentru interzicerea minelor (ICBL) şi un colectiv de 1.000 de organizaţii umanitare din lume

- 1999: Médecins sans Frontières (MSF)

- 2001: ONU şi secretarul său general Kofi Annan, "pentru activitatea lor în favoarea unei lumi mai bine organizate şi mai paşnice".

- 2005: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi directorul său Mohamed ElBaradei (Egipt)

- 2007: Grupul de experţi interguvernamental privind evoluţia climatului (GIEC) şi Al Gore, fost vicepreşedinte al SUA şi autorul documentarului "Un adevăr incomod"

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite