Președintele ecuadorian: Assange ”poate rămâne pe termen nelimitat” la ambasada Ecuadorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ecuadorian Rafael Correa a afirmat, vineri, că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, căruia Ecuadorul i-a acordat azil, ar putea "rămâne pe termen nelimitat" la ambasada acestei ţări de la Londra, în condiţiile în care autorităţile britanice refuză să îl lase să plece la Quito, relatează AFP.

"Problema este că (Londra) nu-i va acorda liberă trecere", a declarat preşedintele ecuadorian într-un interviu pentru un post de radio din Loja (la 420 de km la sud de Quito). În acest caz, "dl Assange poate rămâne pe termen nelimitat în ambasada noastră", a spus acesta.

Guvernul ecuadorian a anunţat, joi, că i-a acordat azil politic lui Julian Assange, a cărui extrădare este cerută de Suedia pentru a răspunde la acuzaţii de viol şi agresiune sexuală în această ţară, transmite Agerpres.

La puţin timp după anunţ, Londra s-a declarat "dezamăgită" de poziţia Ecuadorului, afirmând că această decizie nu schimbă "nimic" în ceea ce priveşte obligaţia sa de a-l extrăda pe Assange în Suedia, vizat de un mandat de arestare european.

Potrivit preşedintelui ecuadorian, dreptul european "este puţin diferit" de dreptul latino-american, unde, atunci când o ţară acordă azil politic unei persoane, "ţara în care se află ambasada (care adăposteşte această persoană) trebuie să-i acorde libera trecere în mod obligatoriu".

"În Europa, lucrurile nu stau aşa, cel puţin nu în Marea Britanie", a adăugat Rafael Correa.

Assange se teme că, dacă va fi extrădat în Suedia, ar putea fi "transferat" în SUA pentru a răspunde la acuzaţii de spionaj după ce a divulgat 250.000 de telegrame diplomatice americane pe site-ul său.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite