Preşedintele Poloniei are probleme de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înaintea alegerilor legislative programate la sfârşitul lunii, Lech Kaczynski a fost doborât de o infecţie virală. Cu trei săptămâni înainte de alegerile legislative anticipate,

Înaintea alegerilor legislative programate la sfârşitul lunii, Lech Kaczynski a fost doborât de o infecţie virală.

Cu trei săptămâni înainte de alegerile legislative anticipate, preşedintele Poloniei, Lech Kackzynski, a provocat emoţii la Varşovia. Kackzynski a petrecut câteva ore în spital din cauza unei infecţii virale.

După investigaţii, Kaczynski a părăsit spitalul în care fusese internat în cursul dimineţii. Medicul personal al liderului de la Varşovia a anunţat că preşedintele a fost spitalizat pentru teste medicale de rutină după ce a avut febră 38 de grade. Kaczynski a fost sfătuit de medici ca, după externare, să nu îşi reia munca timp de câteva zile. În vârstă de 58 de ani, conservatorul catolic Lech Kaczynski a devenit preşedinte al Poloniei în urmă cu doi ani.

Victoria sa în faţa liberalului Donald Tusk a fost considerată, la acea vreme, surprinzătoare. Ulterior, Lech Kaczynski l-a numit pe fratele său geamăn, Jaroslaw, în funcţia de premier. În prezent, gemenii aflaţi la conducerea Poloniei se află în centrul unui scandal politic. Fratele premier, cu mai multe probleme pe cap Premierul Jaroslaw Kaczynski a fost acuzat de interceptarea convorbirilor telefonice ale adversarilor săi politici. Acuzaţia a fost lansată de fostul ministru de interne Janusz Kakzmarek.

Acesta a fost demis de şeful guvernului de la Varşovia la începutul lunii trecute şi arestat, săptămâna trecută, sub acuzaţia de obstrucţionare a justiţiei. Alţi trei oficiali polonezi au fost reţinuţi, cu toţii fiind suspectaţi că ar fi divulgat informaţii cu privire la o operaţiune secretă a biroului polonez anticorupţie. Seria de arestări a produs, însă, consternare în rândul opiniei publice poloneze.

Trei dintre cei mai importanţi lideri ai sindicatului Solidaritatea au cerut organizarea de alegeri anticipate, iar fostul preşedinte polonez Lech Walesa i-a acuzat pe fraţii Kaczynski că ar folosi metode staliniste de guvernare şi că ar fi depăşit de mult "linia care separă statul de drept de o lovitură de stat".

Havel cere observatori la Varşovia

Fostul preşedinte şi disident anticomunist ceh Vaclav Havel a cerut ieri participarea observatorilor străini pentru a veghea la buna desfăşurare a alegerilor legislative anticipate din Polonia. "Cred că alegerile ar trebui să se deruleze cât mai repede posibil. Consider de asemenea că, în interesul tuturor cetăţenilor polonezi, ar trebui invitaţi observatori străini", a declarat Havel. Fostul preşedinte ceh, unul dintre artizanii căderii comunismului în Europa la sfârşitul anului 1989, a fost invitat ieri la Cracovia (sudul Poloniei) pentru a-şi promova memoriile, intitulate "Cu sinceritate".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite