Preşedintele Greciei va numi un guvern interimar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Karolos Papoulias se întâlneşte miercuri cu liderii partidelor politice pentru a înfiinţa un guvern interimar care să conducă ţara până la alegerile din iunie.

O rundă finală de negocieri pentru formarea unei coaliţii a eşuat marţi, ridicând mari semne de întrebare privind viitorul Greciei în zona euro.

Impasul durează de la alegerile din 6 mai, deoarece liderii politici au poziţii diferite privind continuarea regimului de austeritate cerut de acordurile internaţionale. Nesiguranţa a dus la scăderea euro faţă de dolar până la un minim-record al ultimelor patru luni.

Oficialii UE se tem că grecii vor alege un guvern anti-austeritate care ar grăbi ieşirea Greciei din eurozonă. Această posibilitatea este acum discutată deschis de liderii europeni şi ar putea pune în pericol însăşi existenţa monedei unice.

Preşedintele Papoulias se întâlneşte cu liderii politici la ora 13.00 şi ar putea alege un judecător care să conducă ţara în perioada următoare. Noile alegeri ar putea avea loc pe 10 sau pe 17 iunie.

Criza eurozonei a afectat miercuri bursele asiatice, ca şi preţurile petrolului. Indexul Nikkei al Bursei din Tokyo a scăzuit cu 1%, iar indexul Kospi al Bursei sud-coreene cu 3%. Euro a scăzut până la 1,27 dolari.

Panică la bănci

Nesiguranţa privind euro a declanşat alarma în privinţa posibilităţii creării de panică în rândul clienţilor băncilor greceşti. Ziarele elene scriu că în jur de 700 de milioane de euro au fost retraşi din principalele bănci în ultimele cinci zile. Oamenii sunt îngrijoraţi de faptul că o ieşire a Greciei din eurozonă şi o revenire la drahmă va decima o mare parte din economiile oamenilor. Liderii europeni spun că vor tăia finanţarea pentru Grecia dacă acesta nu respectă termenii acordului din martie.

Aceasta ar însemna intrarea în faliment a Greciei şi ieşirea acesteia din zona euro, spun analiştii. Ministrul de Finanţe german, Wolfgang Schaeuble, a arătat din nou, miercuri,că nu vor exista noi discuţii privind acordul de împrumut.

„E un program de ajutor care a fost pregătit până la ultimul detaliu, nu-l putem renegocia", a spus el.
Şefa Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a vorbit deschis despre posibilitatea unei „ieşiri ordonate" a Greciei din eurozonă.

Sondaje de opinie

Sondajele de opinie sugerează că blocul de stânga, Syriza, care a ieşit pe locul al doilea în alegeri, şi care respinge alte măsuri de austeritate, ar putea ieşi pe primul loc la viitorul scrutin.

Syriza vrea renegocierea pachetului de împrumut dar şi să păstreze Grecia în euro. Pasok şi Noua Democraţie, care au semnat acordul de împrumut şi au dominat politica din Grecia timp de decenii au scăzut în preferinţele electoratului până la 33%.

Marţi, Grecia a anunţat că va face o „plată la timp" de 435 de milioane de euro din datoria sa, pe 15 mai.
Potrivit analiştilor, nu există nicio cale nedureroasă pentru Grecia. Dacă stă în eurozonă, trebuie să strângă cureaua, oamenii vor sărăci, iar nivelul de trai se va reduce şi mai mult.

Dacă iese din eurozonă, va exista acelaşi impact asupra nivelului de trai. Unii eonomişti susţin că, dacă ţara renunţă la euro şi reuşeşte să-şi menţină accesul la anumite credite (poate la FMI), situaţia grecilor va fi mai puţin dureroasă.

Există mulţi care consideră că o ieşire bine gestionată din zona euro este calea de urmat. Nu existăînsăniciun semn că Germania sau Franţa, vor ajuta Grecia să facă această tranziţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite