Preşedintele Dumei de Stat ruse anulează o vizită la Strasbourg din cauza "rusofobiei" de la APCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Dumei de Stat ruse Serghei Narîşkin a anulat o vizită la Strasbourg, unde urma să susţină un discurs, luni, în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) care dezbate situaţia din Rusia, denunţând "rusofobia" acestei instituţii, potrivit agenţiilor ruse.

Narîşkin, unul dintre oamenii de încredere ai lui Vladimir Putin, alături de care a lucrat înainte să fie numit preşedintele Dumei, a confirmat joi pentru agenţiile ruse de presă informaţii de presă cu privire la anularea vizitei şi discursului său prevăzute luni, în cursul căruia intenţiona să propună "construirea unei Europe fără linii de demarcaţie".

"Odată cu apropierea datei deschiderii sesiunii, noi am simţit că propunerile mele strategice au puţine şanse să fie auzite de un anumit număr de lideri din cadrul Adunării Parlamentare şi de delegaţii rusofobe", a declarat Narîşkin, potrivit RIA Novosti citată de Mediafax.

Agenţia Intefax, după ce a citat aceleaşi declaraţii cuvânt cu cuvânt într-o primă ştire, a rectificat citatul. Într-o nouă versiune, Narîşkin acuză "anumiţi lideri APCE şi anumiţi deputaţi cu o dispoziţie rusofobă".

"Iată de ce am hotărât să renunţ să mai particip la sesiune, dar voi sublinia că voi fi pregătit să vorbesc în faţa APCE imediat ce vor fi create condiţiile necesare în vederea examinării obiective a problemelor pe care le apreciez ca fiind de actualitate", a mai declarat preşedintele Dumei, citat de Interfax.

Potrivit site-ului APCE, Narîşkin ar urma să susţină un discurs luni, în cadrul sesiunii de toamenă a Adunării (1-5 octombrie). "Respectarea obligaţiilor şi angajamentelor Federaţiei Ruse" este primul subiect citat pe agenda sesiunii, alături de criza umanitară din Siria şi "definirea deţinutului politic".

Publicaţia Vedomosti scrie că proiectul de rezoluţie care a iritat Rusia - care nu era disponibil joi pe site-ul APCE - condamnă noile legi restrictive privind manifestaţiile, cele care incriminează defăimarea, calificând organizaţiile nonguvernamentale (ONG) ca "agenţi străini", dar şi condamnarea membrelor trupei Pussy Riot la doi ani de detenţie pentru o "rugăciune punk" anti-Putin într-o catedrală din Moscova.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite