Preşedintele Abbas, sprijinit de vecinii arabi şi evrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slăbit de lovitura de forţă a Hamas din Gaza, preşedintele Mahmud Abbas ar putea primi un ajutor israelian sub forma deblocării fondurilor Autorităţii Palestiniene şi a uşurării

Slăbit de lovitura de forţă a Hamas din Gaza, preşedintele Mahmud Abbas ar putea primi un ajutor israelian sub forma deblocării fondurilor Autorităţii Palestiniene şi a uşurării deplasărilor prin Cisiordania.

Hamas a rămas să conducă doar în Gaza, de unde a alungat, într-o săptămână de violenţe, forţele de securitate Fatah, fidele şefului Autorităţii Palestiniene. Demis de preşedintele Abbas, ex-premierul Ismail Hanyeh contestă acum legitimitatea noului cabinet Fayyad, creat în Cisiordania. Invers, Abbas a exclus orice dialog cu islamiştii din Hamas, pe care îi consideră "pucişti, terorişti şi criminali". Israelul sau SUA nu au avut niciun dialog cu mişcarea islamistă încă de la constituirea guvernului Hamas. Motivul izolării internaţionale a Hamas este că nu recunoaşte statul Israel - liderii Hamas au fost însă primiţi nu doar în statele musulmane antiamericane, dar şi la Moscova.

Careu de lideri

În semn de sprijin al ultimei instanţe palestiniene moderate, SUA şi UE au reluat ajutoarele către palestinienii din Cisiordania. Autoritatea Palestiniană speră ca şi Israelul să ridice, tot în Cisiordania, blocada economică şi barajele impuse după victoria Hamas din martie 2006. Israelul a îngheţat sute de milioane de dolari colectaţi ca taxe fiscale şi vamale în numele Autorităţii Palestiniene. Iar peste 500 de baraje ale armatei israeliene fragmentează Cisiordania, împiedicând serios libertatea de mişcare a palestinienilor chiar în interiorul teritoriului. Cu aceste două revendicări merge preşedintele Mahmud Abbas, luni, la Sharm el-Sheik, unde se va întâlni cu preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, regele Abdallah al Iordaniei şi premierul israelian, Ehud Olmert. Presa israeliană, citată de AFP, consideră summitul din staţiunea egipteană drept unul de "slăbire a Hamas" - mişcarea are însă sprijinitori de calibrul Siriei şi Iranului.

De cealaltă parte a baricadei, George W. Bush şi Ehud Olmert au stabilit reluarea unor "negocieri serioase" cu Mahmud Abbas, pentru… crearea statului palestinian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite