Preşedinte în numele soţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţul fostului premier Benazir Bhutto a devenit noul lider pakistanez Asif Ali Zardari, soţul fostului premier Benazir Bhutto ucis anul trecut, a fost ales de legislativul de la Islamabad

Soţul fostului premier Benazir Bhutto a devenit noul lider pakistanez

Asif Ali Zardari, soţul fostului premier Benazir Bhutto ucis anul trecut, a fost ales de legislativul de la Islamabad în funcţia de preşedinte.

Parlamentul de la Islamabad şi Adunările Provinciale l-au ales pe Asif Ali Zardari în funcţia de preşedinte al Pakistanului, punând astfel capăt unei perioade de criză cauzată de demisia forţată a fostului preşedinte Pervez Musharraf.

Zardari a obţinut în Parlament 481 de voturi din totalul de 702. În schimb, votul provinciilor a fost şi mai clar în
favoarea fostului soţ al lui Benazir Bhutto. Zardari este văzut drept un politician cu viziuni prooccidentale şi unul dintre susţinătorii Statelor Unite în războiul împotriva terorismului.

Cu toate acestea, el nu este văzut drept un om fidel principiilor pentru care fosta sa soţie a fost ucisă. "Asif Ali Zardari a câştigat puterea - acum trebuie să o folosească cum trebuie" este titlul unui editorial scris de Bronwen Maddox în TimesOnline.

Incoerent în politica externă

"Nu pare a fi un om politic loial principiilor lui Benazir Bhutto, şi aici vorbim chiar şi de sprijinul general pentru Statele Unite", susţine Maddox. Mai mult, el nu pare a avea "un plan concludent pentru criza economică pakistaneză", mai spune analistul britanic.

Susţinătorii lui clamează victoria "democraţiei", însă realitatea este alta. "Zardari deţine puteri aproape dictatoriale.

Este comandantul suprem al forţelor armate pakistaneze, este custodele arsenalului nuclear al ţării, are puterea de a numi toţi cei trei comandanţi militari şi primul-ministru şi chiar să dizolve Parlamentul", atenţionează analiştii Ron Moreau şi Zahid Hussain, într-un comentariu în "Newsweek". "Ali Zardari este noul naş al Pakistanului", concluzionează comentatorul Tariq Ali, specialist în problemele asiatice.

O familie lovită de nenorociri

Familia Zardari poate fi considerată una dintre cele mai "ghinioniste" familii politice din întreaga lume. Ali Zardari a petrecut cinci ani în închisoare în timpul preşedinţiei lui Musharraf, iar soţia sa, Benazir Bhutto, a fost asasinată în decembrie 2007, în timpul unui miting electoral. Tatăl lui Benazir, Zulfiqar Ali Bhutto, a fost spânzurat în timpul dictaturii militare a preşedintelui Ziaul Haq.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite