Presa maghiară vorbeşte de “diletantismul diplomaţiei ungare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul “Népszabadsag” a preluat de pe site-ul maghiar din România, “manna.ro”, un comentariu extrem de critic la adresa eşecului diplomaţiei de la Budapesta, legat de cazul de la Alba Iulia unde rectorul Institutului Teologic Catolic a fost bătut de nişte huligani români.

"Este legendar diletantismul diplomaţiei ungare, dar în această săptămână a reuşit să se autodepăşească", se scrie în comentariu.  "În cazul atacului împotriva rectorului de la Alba Iulia, în loc să se documenteze la faţa locului, să ia legătura cu autorităţile locale şi să ia poziţie pe cale diplomatică, Ministerul ungar de Externe a dat imediat un comunicat al cărui unic scop şi utilitate practică a fost să-i "apere pe maghiarii de dincolo de graniţe".

Bineînţeles, este nevoie de apărare, dar nu aşa. Normal că Ministerul român de Externe s-a supărat. Românii (fiind o naţiune europeană), se aşteaptă că regulile europene să fie respectate. De pildă, se aşteaptă ca guvernele să comunice între ele, să se recunoască şi să se respecte competenţele".

"Nu, românii nu au ascuns cele întâmplate la Alba Iulia, nu au căutat scuze. S-au mobilizat atât internele cât şi poliţia. Cu toate acestea, în Ungaria se consideră  că autorităţile române joacă un rol secundar. Drept pentru care, ţinând cont de declaraţia Ministerului ungar de Externe, ministerul român a reacţionat şi a fost nevoit să atragă atenţia ungurilor....Din păcate, în ultima perioadă s-au constatat mai multe astfel de derapaje din partea Ungariei, astfel încât am putea spune că este vorba de o intenţie de a crea conflicte şi că statul ungar nu este interesat în colaborarea cu statul român", mai scrie "Népszabadsag".

Potrivit articolului, "rezultatul cel mai grav va fi renaşterea naţionalismului românesc, pătrunderea în ţară a neîncrederii între cele două state, erodarea relaţiilor etnice dintre vecini. Degeaba au declarat angajaţii Institutului Teologic din Alba Iulia şi populaţia din judeţul Alba că în zonă nu există conflicte entice, că în spatele atacului împotriva rectorului Zoltan Olah nu se ascunde "un sentiment antimaghiar ce durează de multă vreme", la Budapesta, partidele politice ştiu mai bine. Se plâng în aceeaşi măsură creştin-democraţii sau socialiştii, deoarece  le convine o atmosferă antimaghiară în România. Acum, în România nu există o atmosferă antimaghiară, dar câteva astfel de intervenţii "curajoase şi acţiuni de protejare" încă ...şi va fi. Câteva intervenţii de la Budapesta, excursii politice de două-trei zile ale elitei maghiare, inaugurarea unor birouri ale Jobbik cu arderea unor marionete şi...peste câteva săptămâni va lua naştere o atmosferă antimaghiară aşa cum scrie la carte", se mai arată în comentariu.






În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite