Presa internaţională despre deprecierea leului: complică şi mai mult aplicarea măsurilor de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională comentează deprecierea monedei naşionale şi evenimentele economice de la Bucureşti şi averizează că orice amânare a unei noi tranşe din acordul cu FMI va complica grav situaţia economică a României.

Wall Street Journal scrie că decizia de mărire a TVA de la 19 la 24% va rezolva pe termen scurt problema menţinerii deficitului bugetar în limita de 6,8%, angajat în negocierile cu FMI. Pe de altă parte însă, măsura va întârzia şi mai mult reluarea creşterii economice într-o ţară în care produsul intern brut a scăzut, anul trecut, cu 7%.

Reuters citează o declaraţie a lui Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, care afirmă că board-ul Fondului ar putea amâna pîână la începutul lunii iulie reuniunea la care să decidă acordarea unei noi tranşe de împrumut. Asta în ciuda aşteptărilor guvernului, care speră ca decizia să fie luată mâine, iar banii să ajungă în România până vineri.

AFP aminteşte de minimul istoric atins luni de leu în raport cu euro şi îi citează pe analişti bancari de la Bucureşti care afirmă că picajul monedei naţionale ar putea continua în absenţa unor măsuri a căror importanţă să fie sesizată de către întreaga clasă politică.

Bloomberg pune deprecierea istorică a leului pe seama anunţului opoziţiei că va depune o nouă moţiune de cenzură împotriva guvernului. Acest lucru, mai scrie Bloomberg, complică şi mai mult aplicarea măsurilor de austeritate menite să revigoreze acordul cu FMI.

Financial Times afirmă că decizia curţii constituţionale demonstrează, odată în plus, dificultăţile cu care guvernele est-europene se confruntă în implementarea durelor, dar necesarelor măsuri de austeritate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite