Presa internaţională, îngrijorată pentru democraţia din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declanşarea procedurilor de suspendare a preşedintelui de centru-dreapta Traian Băsescu de către guvernarea de centru-stânga din Romania este relatată pe larg de presa internaţională, majoritatea publicaţiilor fiind preocupate în legătură cu situaţia statului de drept în România.

Financial Times:„Lupta pentru putere care a provocat turbulenţe politice în România s-a intensificat miercuri, după ce guvernul de coaliţie al premierului Victor Ponta a făcut paşi spre o posibilă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu'", scrie FT.

„Disputa politică dintre cei doi lideri români stârneşte preocupări în legătură cu situaţia statului de drept într-o ţară care a aderat la Uniunea Europeană în 2007. De asemenea, situaţia politică exercită presiuni asupra leului, pe fondul preocupărilor că reformele economice ar putea fi afectate", semnalează „Financial Times". Victor Ponta, alături de alianţa de stânga USL, „a încercat să-şi consolideze puterea, ignorând apelurile la demisie, pe fondul acuzaţiilor că ar fi plagiat teza de doctorat", mai notează FTi.

BBC : „Preşedintele român Traian Băsescu riscă suspendarea", după ce coaliţia aflată la guvernare a demarat miercuri procedurile de suspendare. BBC notează că „Ponta însuşi se confruntă cu presiunea de a demisiona din funcţia de premier din cauza acuzaţiilor de plagiat".

The Guardian: „O criză politică riscă să izbucnească în România, după ce Parlamentul a iniţiat demersurile pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, acuzat că ar fi încalcat Constituaţia".

Frankfurter Allgemeine Zeitung: vorbeşte despre o adevărată demolare a statului de drept. Ziariştii evocă violarea făţişă a sentinţelor Curţii Constituţionale şi „tot mai accentuata orientare a României spre Ucraina şi Belarus". Cotidianul afirmă că "schimbările dramatice de la Bucureşti sunt o lovitură de stat a majorităţii parlamentare în interesul unei clase politice profund corupte şi ameninţate de urmărirea penală".


Deutsche Welle
: preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene al Parlamentului german, Gunter Kirchbaum, critică dur conducerea USL, pe care o acuză că vrea să introducă în România o democraţie dirijată şi defectă. Politicianul german se angajează să informerze personal forurile europene despre derapajul coaliţiei româneşti şi a calificat situaţia din România mai gravă decât cea din Ungaria.

Wirtschaftsblatt: „În România, Victor Ponta nu se joacă doar cu focul", scrie publicaţia austriacă .

Le Parisien: „Îngrijorare în România după ofensiva majorităţii de la putere".

Le Monde scrie despre războiul deschis dintre noua coaliţie la putere, de stânga, şi preşedintele de centru dreapta, Traian Băsescu, o ofensivă calificată drept „lovitură de stat", de opoziţie, precizează publicaţia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite