Presa internaţională: „Război total“ la vârful statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demararea procedurilor de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu este prezentată de presa străină, care aminteşte de situaţia similară din 2007, dar remarcă faptul că acum popularitatea preşedintelui e mult mai scăzută.

- Associated Press scrie că Parlamentul de la Bucureşti va începe procedurile de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, „cea mai recentă mişcare într-o luptă dură pentru putere între şeful statului şi premier".

- Reuters transmite că guvernul de stânga din România va încerca să îl suspende pe preşedintele de centru-dreapta, opozant puternic al USL, într-o dispută care a paralizat procesul politic. Agenţia mai notează că Executivul condus de Victor Ponta a atacat şi Curtea Constituţională şi a spus că aceasta este sub controlul lui Băsescu. Reuters subliniază sesizarea Curţii la diverse organisme europene şi spune că şi diplomaţi occidentali au criticat Guvernul. De asemenea, aminteşte că Ponta a ignorat decizia Curţii ca Băsescu să se ducă la Consiliul European.

- „L'Express" scrie că, în textul de circa 20 de pagini, Băsescu este acuzat că a subminat democraţia, a lezat separarea puterilor şi independenţa justiţiei şi a provocat crize în raporturile dintre Preşedinţie şi autorităţile publice. Publicaţia informează despre adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care limitează prerogativele Curţii Constituţionale, care nu mai este solicitată să se pronunţe pe deciziile Parlamentului.

- „Le Monde" scrie şi despre războiul deschis dintre noua coaliţie la putere, de stânga, şi preşedintele de centru-dreapta, Traian Băsescu, o ofensivă calificată drept „lovitură de stat", de opoziţie, precizează publicaţia.
- „The Guardian" remarcă faptul că „o criză politică latentă în România a explodat, după ce Parlamentul a iniţiat demersurile pentru suspendarea preşedintelui".

- Presa rusă scrie şi ea despre iniţierea procedurilor de suspendare ale preşedintelui Traian Băsescu, dar postul de radio Vocea Rusiei informează că SUA se amestecă în situaţia politică internă din România aducând ca argument declaraţia ambasadorului Mark Gitenstein, care s-a declarat îngrijorat de evenimentele de la Bucureşti. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite