Presa din Grecia, abandonată de ziarişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazetarii de ştiri din Republica Elenă, membri ai Uniunii Jurnaliştilor, pierd jumătate din salariul pe o lună participând la greve generale. Oamenii de presă din Grecia sunt uniţi ­printr-un sindicat puternic, care a reuşit să-i ţină departe de măsurile de austeritate impuse de criza financiară fără precedent.

„Câinii de pază" ai societăţii elene sunt primii, după politicienii din Grecia, care admit că de blocajul financiar al ţării sunt vinovaţi şi oamenii de rând care au dezvoltat obiceiuri proaste.

„Avem o naţiune în care, de zeci de ani, fiecare individ şi-a format o idee proprie despre democraţie, dar nu şi-a asumat-o. De aceea este greu acum să renunţăm la tot ceea ce am obţinut de fapt prin credite bancare", a explicat Dimitris Gionis (60), ziarist la „Elefteriotipia".

La sediul Uniunii Jurnaliştilor Eleni, alături de Dimitris au venit şi alţi colegi de breaslă pentru a discuta cu ziariştii din România despre situaţia Greciei şi consecinţele acesteia în presă. „Acum ne luptăm să apărăm contractul colectiv al jurnaliştilor, adică să nu lăsăm Guvernul să aplice reducerea de 25 % la salariul de bază", a declarat Fanni Petralia, secretar general al Uniunii Jurnaliştilor Eleni.

„Leafa unui «new entry» în presă este de 850 de euro, adică mai mic decât media în Uniunea Europeană cu 30%", a completat Ilias Gris, jurnalist la postul de televiziune ERT.

Grecii preferă „criza în imagini"

Nişa cea mai afectată este presa scrisă, deoarece, spun unii membri ai Uniunii, trebuie să-i supravieţuiască atacului crizei financiare, a concurenţei de pe internet, televiziuni şi radio. „Doar în Atena sunt 15 cotidiene generaliste, 12 ziare sportive şi 10 staţii TV. În ţară sunt 100 de staţii TV şi 1.000 de posturi de radio locale. Şi ghiciţi ce: nu avem nicio instituţie care să reglementeze programele, aşa cum sunt în alte ţări (CNA în România - n.r.)", a mai spus Dimitris Gionis, de la „Elefteriotipia".

Tirajul ziarului la care lucrează Dimitris s-a prăbuşit de la 100.000 la 30.000 de copii pe zi: „Iar asta, ajutat de cărţi, DVD-uri, reviste glossy! Este indignant pentru un om de presă care a profesat în perioada când oamenii cumpărau ziarul doar pentru conţinut".

În timp ce criza grecilor vinde bine în România, ca subiect, la ei nu aduce mari beneficii. „Nu cumpără lumea mai mult de când cu criza. Preferă să se uite la televizor, să comenteze pe internet, pe reţele de socializare.Astfel, ziarele vor supravieţui doar dacă se concentrează pe conţinut, să le explice oamenilor ce văd pe fugă la televizor", a precizat şi Fanni, secretar al Uniunii Jurnaliştilor.

Interesul patronilor: credite pentru presă

Ilias Gris, de la ERT, este însă suspicios în privinţa viitorului presei în Grecia din cauza patronilor: „Cei mai mari patroni din presă sunt oameni de afaceri în domeniul construcţiilor şi al transportului naval. Şi-au făcut ziare şi televiziuni ca să poată obţine prin acestea credite pentru afacerile iniţiale. Acum, băncile nu le mai dau, aşa că mă tem că s-ar descotorosi foarte uşor de publicaţiile de care nu mai au nevoie". Una astfel de exemplu este patronul ziarului Kathimerini şi al postului de televiziune Skay, grecul Alafuzos, proprietar şi al afacerii cu vapoare. „De ziarele mici ce să mai spunem, ele sunt foarte uşor «influenţabile» de puterea politică", a spus Fanni.

Ziua de grevă, pierdută la leafă

Cea mai recentă grevă generală a jurnaliştilor a avut loc în urmă cu două luni. Motivul a fost contractul colectiv şi cel individual de muncă. "Noi declanşăm grevele generale, după ce discutăm cu cele cinci sindicate ale oamenilor din presă. Patronii, care au şi ei un sindicat, sunt informaţi din timp şi ştiu că în ziua grevei evenimentele la zi nu sunt acoperite, aşa că fiecare se descurcă: emisia se umple la televiziuni cu emisiuni de divertisment, filme sau documentare. În presa scrisă, la fel se umple spaţiul", a explicat Fanni Petralia, secretar general al Uniunii Jurnaliştilor Eleni.

Ea a adăugat că singura „răzbunare" a patronilor este simplă: nu-l plătesc pe jurnalist pentru ziua în care nu a fost la muncă. „În ultima lună au fost mulţi ziarişti care nu şi-au primit jumătate din salariu, pentru că au fost multe zile în grevă", a mai spus şi Dimitris Gionis. În aceste condiţii, grecii care au curiozitatea să afle ce se petrece în Piaţa Sintagma atunci când sunt incidente urmăresc posturile de televiziune străine care transmit evenimentele în direct sau la emisiunile de ştiri.

Jurnaliştii români, lipsiţi de solidaritate

Iulian Comănescu, analist media, a precizat că în România nu este posibilă organizarea unei greve generale a jurnaliştilor: „Avem o tradiţie sindicală proastă. Clubul Român de Presă a ajuns să fie doar un club exclusivist, în care se discută doar derapajele din domeniu". El a explicat că, dacă s-ar încerca o mobilizare sindicală a oamenilor de presă, patronii ar reuşi s-o înăbuşe din faşă. „Mai mult, sindicatele din România sunt deseori manevrate politic", a conchis Comănescu.

Grevă generală: ziarele nu apar, iar televiziunile nu emit

Grevele generale ale jurnaliştilor din Grecia au consecinţe vizibile în piaţă: în ziua protestelor nu există programe de niciun fel la televizor, iar a doua zi nu apar ziare. Iar asta, pentru că absolut toţi jurnaliştii participă la manifestaţii, respectând o lege nescrisă ce funcţionează de zeci de ani şi potrivit căreia nimeni nu sparge mobilizarea nemulţumiţilor.

Cea mai recentă grevă generală a avut loc în urmă cu două luni şi cei aproximativ 6.000 de jurnalişti, membri ai sindicatelor, nu au mers la serviciu. „Acest ultim protest a fost însă spart de doar câteva site-uri şi, pentru prima dată, postul de televiziune Skay a funcţionat", a declarat Dimitris Zonios, angajat al Radio Atena. El a mai spus că grevele săptămânale nu afectează apariţia produselor media, pentru că jurnaliştii protestează pe rând, câte patru ore pe zi fiecare.

" Tirajul ziarului «Elefteriotipia» s-a prăbuşit de la 100.000 la 30.000 de copii pe zi. "
Dimitris Gionis
Jurnalist „Elefteriotipia"

" Patronii ştiu din timp când jurnaliştii vor avea greva generală şi acceptă. "
Fanni Petralia
secretar general al Uniunii Jurnaliştilor Eleni

" Investitorii nu sunt deranjaţi de greve, pentru că le convine să-i plătească mai puţin pe ziarişti. "
Ilias Gris
jurnalist ERT TV

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite